Tokrat naj ponudim prevod komentarja iz Euractiv (www.euractiv.com), dobljen po e-pošti 13. julija letos (Georgija Goteva). Tema je bistvena, a ne vem dovolj za lasten komentar.


»NATO je ta teden imel sestanek na vrhu. Napovedal naj bi nov začetek te čezatlantske zveze. Vtis iz razprav je dokaj nasproten. Neki poročevalec ga je štel za sadomazohistično ekstravaganco. Donald Trump je najprej hudo okrcal svoje zaveznike, a potem je bil za trenutek srečen in izrazil zmago ter močno okrepitev NATO.

Zastava NATO. Foto: iStock.

Še kriminalce kaže obravnavati bolj spoštljivo, kot je Trump svoje kolege. Menda se je vsakič, ko je slišal kaj, kar mu ni bilo všeč, požvižgal na govornika in se celo pogovarjal s svojo ekipo. V nekem trenutku je francoski predsednik Emmanuel Macron moral prekiniti svoj nastop za skoraj minuto, da je Trump končal svoj zasebni pogovor in se spet osredotočil na srečanje. Izven dvorane pa je Trump sprožil mešanico čudnih občutkov in nejevere, ko je rekel, da je »raven duha« bila neverjetna in srečanje velik uspeh. Poudaril je, da je uspel doseči dodatnih 33–40 milijard USD obrambnih izdatkov svojih zaveznikov.

Toda to ni res. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekel, da so se za ta denar zavezali vnaprej in številke objavili dva dni pred vrhom. Torej je Trump zavajal: za tiste, ki jih ne zanimajo podrobnosti in so bolj ali manj njegovi volivci. Trump obravnava svoje zaveznike kot podrejence, a Rusijo, kot je rekel, šteje za tekmeca.

Tudi tokrat tega vrhovnega poveljnika doslednost ne muči. Prvi dan je rekel, da je »Severni tok 2« slab. Drugi dan pa je rekel: »Pravzaprav bo morda vsakdo imel dobre odnose z Rusijo, tako bo dosti manj težav z naftovodom.« Trump ni jasno odgovoril, kakšno stališče bo imel do ruske aneksije Krima, ko se bo srečal z Vladimirjem Putinom v Helsinkih, niti na to, kako bi se odzval, če bi ruski predsednik načel vprašanje o ustavitvi vojaških vaj NATO v baltskih državah.

»Ni več zaupanja v NATO«, je za Euractiv rekel neki diplomat. Vse manj evropskih držav verjame, da bi jih ZDA branila, če bi jih napadla Rusija. Zaradi Trumpa bo NATO kmalu mrtev kot izumrle ptice. EU mora premagati svoje notranje delitve hitro in zagotoviti dejansko evropsko obrambno zvezo namesto NATO.«

Konec citata iz Euractiva. Moj občutek: razen prodajalcev orožja, zlasti iz ZDA in še nekaj stalnih članic Varnostnega sveta OZN, nihče ne potrebuje več denarja za orožje, ampak več skrbi za mir brez migrantov, ki bežijo pred preveč orožja; sprejeti bi jih morali prav ZDA in podobni.

Matjaž Mulej st.