Na območju PU Maribor se je letos zgodilo 17 odstotkov več prometnih nesreč kot lani. Policisti bodo v noči na nedeljo izvajali poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov.


Na območju Policijske uprave Maribor so policisti do 30. aprila obravnavali 1.189 ali 17 odstotkov več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lanskega leta. Od tega so obravnavali 5 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 308 ali 3 odstotke manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Policisti bodo na celotnem območju Policijske uprave Maribor, v noči iz 9. na 10. junij, izvedli obsežen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji »PROMIL«. Foto: STA.

V teh prometnih nesrečah je 5 udeležencev umrlo, 19 je bilo hudo telesno poškodovanih in 403 ali 5 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.

Na območju PU Maribor je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih znašal 7,7 odstotka. Največji je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, pri katerih je znašal 40 odstotkov, prav tako pa je visok tudi pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami, pri katerih je znašal 10,5 odstotka.

Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani ali smeri vožnje.

Poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov

Z namenom zmanjšanja problematike alkohola v cestnem prometu in s tem izboljšanja stanja prometne varnosti bodo policisti na celotnem območju Policijske uprave Maribor, v noči iz 9. na 10. junij, izvedli obsežen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji »PROMIL«.

»Z nadzorom želimo zmanjšati delež povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi,« so sporočili iz PU Maribor.

Vsem udeležencem v cestnem prometu ponovno svetujejo:
– da se v primeru, če so uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, taksi prevoze, oziroma naj vozilo vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholne pijače;
– da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti;
– da so vozniki pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem
pešce.

Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočajo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu od njih udeleženi v cestnem prometu.