Med 14. In 27. majem so policisti na območju Policijske uprave Maribor izvajali poostrene aktivnosti za izboljšanje varnosti kolesarjev v cestnem prometu.


Pri izvajanju poostrene aktivnosti za izboljšanje varnosti kolesarjev so posebno pozornost namenili ugotavljanju kršitev, povezanih s problematiko kolesarjev v cestnem prometu, tako kršitev voznikov motornih vozil, ki ogrožajo kolesarje, kot tudi kršitev kolesarjev.

Foto: PU Maribor

Pri izvajanju poostrenih aktivnosti so ugotovili 228 kršitev cestno-prometnih predpisov, od tega je bilo 28 kršitev voznikov motornih vozil, ki so ogrožali kolesarje ter 200 kršitev kolesarjev. 199 kršiteljem je bila izrečena globa, 28 jih je bilo opozorjenih, zoper 1 kršitelja pa je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

8 kolesarjev je vozilo pod vplivom alkohola (v 4 primerih je koncentracija znašala nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).

Kolesarji poleg peščev najbolj ogrožena kategorija prometnih udeležencev

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa in so poleg pešcev najbolj ogrožena kategorija prometnih udeležencev. Pogosto so žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, predvsem zaradi izsiljevanj prednosti in neprilagojene hitrosti. Več kot polovica prometnih nesreč se zgodi zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev, najpogosteje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti ter nepravilne strani in smeri vožnje.

V letošnjem letu manj prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev

Po podatkih Policijske uprave Maribor so v letu 2018 (v obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2018) na območju PU Maribor že obravnavali prometne nesreče z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami in sicer skupaj 31 (v letu 2017 v primerjalnem obdobju 37) prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je 1 (1) kolesar umrl, 26 (28) pa je bilo lahko telesno poškodovanih. V prvih štirih mesecih 2018 hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ni bilo, medtem ko so bili v primerjalnem obdobju 2017 hudo telesno poškodovani 3. Kot vzrok teh prometnih nesreč je izstopala nepravilna stran/smer vožnje, so še sporočili s PU Maribor.

Kolesarji so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi na cestah v naseljih, kjer je tudi udeležba kolesarjev v cestnem prometu največja.