Minuli vikend je v Mariboru potekal Festival Ezl Ek. Začelo se je z Operno nočjo v Mestnem parku, ki je obiskovalcem ponudila najlepše operne arije. V soboto so v okviru festivala z dobrodelnim pohodom po mestnem parku zbirali sredstva za gibalnice na OŠ Jarenina in OŠ Sladki vrh ter za letovanja otrok, ki si morja ne morejo privoščiti. Osrednja prireditev 15. Poklon Ezl Eku je bila v soboto opoldne na Grajskem trgu. Festival se je zaključil v nedeljo z Mestnim piknikom.


Ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod Krečičevo taktirko, bodo namreč solisti – Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec in Jure Počkaj – in zbor mariborske operne hiše predstavili najlepše operne melodije iz uspešnic Verdija, Straussa, Gounoda, Donizettija, Giordana, Puccinija ter druge.

Operna noč v Mestnem parku.

»Kljub slabemu vremenu čez cel dan, se je zvečer izkazalo, da je to dogodek, ki je že postal legendaren, saj so se je udeležili obiskovalci iz Avstrije, Ljubljane in drugod. Park da svojo čarobnost. Najboljša opera v najboljšem parku,« je izpostavil direktor SNG Maribor Danilo Rošker.

Dobrodelni pohod Koraki za korakce

Naslednje jutro so začeli s predstavo SNG Maribora Juri Muri v Afriki, nadaljevali bolj dobrodelno s pohodom Koraki za korakce. Letos so zbirali denar za OŠ Jarenina in OŠ Sladki vrh, ki bosta dobili gibalnici, nekaj denarja pa bodo namenili zvezi prijateljev mladine, da pelje na letovanje čim več otrok, ki jim starši tega ne morejo privoščiti.

»Upam, da se bomo zabavali in družili z mojimi prijatelji,« je razložil Vid. »Veselimo se dobre predstave za otroke, potem pa še gremo malo korakat,« je dodala še mamica.

Osrednji dogodek festivala je bil 15. Poklon Ezl Eku, ki je Florjanov trg privabil številne znane Mariborčane. Na prizorišču med Astorio in gradom so nastopili: Jože Kobler, Ivo Mojzer in pevski zbori.

»To je super, ko pridem na dogodek in se spominjam prelepih starih časov. Tukaj smo se po šoli vedno radi srečevali. Na takšnih dogodkih srečujem znance in prijatelje, ki jih nisem že videl veliko časa,« je povedal Tone Vogrinec.

»Z ozirom na to, da sem jaz prišlek v Mariboru, sem si želel, da bi nekoč bil v tej družbi in sem potem tudi postal,« je izpostavil Jože Kobler.

Festival se je zaključil z nedeljskim mestnim piknikom. V sodelovanju Srednjo šolo za gostinstvo in turizem so pripravljali košarice z lokalnimi pridelki in živili, s katerimi so se Mariborčani lahko okrepčali v senci krošenj.
 
Več v prispevku:

Nika Haddad