V nedeljo so v Londonu podelili filmske nagrade bafta in za najboljši film razglasili dramo Trije plakati pred mestom režiserja Martina McDonagha. Gre za zgodbo Mildred McDormand, ki išče pravico za umor svoje hčere.


Film je prejel je tudi bafto za glavno žensko vlogo (Frances McDormand), prav tako za izjemni britanski film, najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell) in najboljši originalni scenarij (McDonagh). Imel je sicer kar devet nominacij v osmih kategorijah bafte.

Podelitev filmskih nagrad bafta. Foto: STA

Za bafto za najboljši film so bili sicer nominirani filmi Trije plakati pred mestom, Najtemnejša ura, Oblika vode, Pokliči me po svojem imenu in Dunkirk. Na prireditvi so za najboljšega igralca razglasili Garyja Oldmana za vlogo Winstona Churchilla v filmu Najtemnejša ura režiserja Joea Wrighta. Kot najboljšo stransko igralko pa so imenovali Allison Janney za vlogo LaVone Golden v biografskem filmu Jaz, Tonya. Tri nagrade je dobila fantazijska romanca Oblika vode – ta je sicer imela kar 12 nominacij.

Sicer pa je bila tudi ta podelitev posvečena podpori gibanja žensk z geslom Čas je potekel. Gibanje se je lani pojavilo kot odziv na poplavo spolnih škandalov v filmski industriji. Prireditev je vodila v Kraljevi Albertovi dvorani igralka Joanna Lumley. Še pred podelitvijo je približno 200 britanskih igralk podpisalo pismo z zahtevo, da se naredi konec spolnemu nadlegovanju in zlorabam. Tega so poslale časniku The Observer.