Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti je odslovila režiserja Romana Polanskega in igralca Billa Cosbyja. Akademija, ki je sicer znana po podelitvi nagrad oskar, ju je izključila zaradi spolnih škandalov oziroma obtožb o spolnih napadih. Razlog je torej kršitev kodeksa akademije.


V izjavi so zapisali, da morajo člani akademije zasledovati vrednote akademije, to pa je predvsem spoštovanje človekovega dostojanstva. Upravni odbor je ob tem pozval vse svoje člane, da se držijo etičnih standardov.

Slavni igralec in komik Bills Cosby med zapuščanjem sodišča Montgomery County v Norristownu, potem ko ga je porota spoznala za krivega spolnega napada na žensko leta 2004. Foto: STA/dpa

84-letnega Polanskega so sicer na sodišču spoznali za krivega, ker je leta 1977 spolno občeval s 13-letnico. Še pred izrekom sodbe je odšel v tujino, zdaj živi v Franciji. Samantha Geimer, njegova žrtev, ki sicer želi, da ZDA odstopi od pregona, je sporočila, da gre pri odločitvi akademije za grdo in okrutno potezo. In da to ne bo spremenilo današnje seksistične kulture v Hollywoodu.

Osemdesetletni Cosby je bil na sodišču prejšnji teden spoznan za krivega spolnega napada na žensko leta 2004. Spolnih napadov pa ga obtožuje še več deset žensk. Grozi mu do 30 let zapora.

Upravni odbor akademije je sicer že lani vrgel iz akademije producenta Harveyja Weinsteina, ki so ga prav tako bremenile obtožbe o spolnih zlorabah. Leta 2004 pa so izključili Carminea Caridija, igralca iz filma Boter, ker je nepooblaščeno objavljal filme, poroča STA.