Pisalo se je leto 1991, ko sta nemška turista v ledeniku v italijanskih Ötzalskih Alpah odkrila ohranjeno 5300 staro mumijo. Zdaj pa so naredili film o slavnem Ötziju, tej vrhunski arheološki senzaciji.


Mumijo Ötzija imajo v komori na minus sedmih stopinjah v Južnotirolskem deželnem arheološkem muzeju v Bolzanu, tam si jo vsako leto ogleda več tisoč turistov, tja pa rpdie tudi več strokovnjakov, ki so že preiskovali tako mumijo kot čas, iz katerega je. Ötzi še zdaj velja za arheološko senzacijo 20. stoletja, ki je omogočila vpogled v življenje Evropejcev iz bakrene dobe.

Italija, Bolzano.
Prizor iz filma o 5300 let stari mumiji Oetzi, ki sta jo leta 1991 nemška turista po naključju našla v ledeniku v Italiji. Foto: Port au prince Pictures

Po pregledu so ugotovili, kaj je približno 45-letni moški jedel pred smrtjo: meso in različna žita. Na podlagi analize DNK in tkiva so naredili tudi seznam njegovih bolezni, poustvarili njegov videz pred smrtjo, leta 2001 pa v njegovi rami odkrili še ost puščice. Takrat so se pojavile tudi govorice, da je verjetno bil umorjen. Pri njegovem truplu so našli nož, lok in nedokončane puščice, ki bi lahko nakazovale, da se mu je nekam mudilo.

Zgodba o zadnjih dneh življenja Ötzija

Ob vseh teh odkritjih ni presenetljivo, da je Ötzijeva zgodba odličen material za filmska platna. Tako je nemški režiser Felix Randau spletel zgodbo zadnjih dni življenja Ötzija in ustvaril film Moški iz ledu. Na predstavitvi filma v sklopu festivala avstrijskega filma Diagonale je režiser povedal, da je z Ötzijevo zgodbo želel zgraditi most med takratno in zdajšnjo civilizacijo. Umestil ga je v pleme, ki je nekega dne v požaru izgubilo vas. Zato se je Ötzi kot zadnji preživeli odpravil na pot maščevanja. Našel je storilce, se maščeval, nato pa iz lovca postal plen – tisti, ki so mu sledili in ga na koncu tudi ubili. Randau se je izognil amerikanizaciji in naredil film brez reflektorske svetlobe, igralci pa govorijo retoromansko brez podnapisov. Nerazumljiv jezik doprinese k avtentičnosti dogajanja.

Ötzi je sicer v svoji regiji pravi zvezdniki. V bolzanski splošni bolnišnici imajo zanj celo ves čas pripravljeno ledeno komoro, kamor bi ga prepeljali, če bi prišlo v muzeju do kake nesreče.