S projekcijo animiranega filma Parvana – zgodba o neverjetnem potovanju v režiji Nore Twomey se bo danes ob 19.30 v Kinodvoru začel 3. mednarodni filmski festival Kinotrip. V štirih dneh bo ponudil osem celovečercev po izboru mlade festivalske ekipe in program kratkih filmov. Festival bodo spremljali tudi drugi dogodki.


Projekciji filma o pogumni deklici Parvani, skozi oči katere spoznamo svet, kjer svoboda in varnost nista več samoumevni, bo sledil pogovor z režiserko preko Skypa.

V četrtek si bo mogoče ogledati filmsko klasiko Kes iz leta 1969 priznanega režiserja Kena Loacha in film Sicilijanski duhovi, ki sta ga režiserja in scenarista Fabio Grassadonia in Antonio Piazza posnela po resnični zgodbi. Zgodba govori o mafijski ugrabitvi mladega Guiseppeja Di Mattea. Na pogovoru po filmu bosta sodelovala Piazza in igralec Gaetano Fernandez.

Petkov spored je rezerviran za film norveškega režiserja Joachima Trierja Thelma. Pripoveduje zgodbo o tem, kako prva ljubezen v osamljenem in sramežljivem dekletu z norveškega podeželja prebudi skrivnostne nadnaravne sposobnosti.

Filmsko druženje bo v petek zaokrožil program kratkih filmov Kinotripčič, ki med drugim prinaša japonski film In tako smo dale zlate ribice v bazen.

Nekega poletnega dne v idilični brazilski vasici Irena spozna Ireno. Med njima se v hipu ustvari simpatija in skupaj se podata na pot prijateljstva ter odraščanja. Tako so v Kinodvoru napovedali sobotni film Dve Ireni Fabia Meira.

Sledil bo najnovejši film Stevena Spielberga Igralec št. 1, festival pa bo sklenil dokumentarec Silvana, ki spremlja mlado švedsko glasbenico Silvano Imam.

Pričenja se festival Kinotrip. Foto: www.kinodvor.org

Poskrbljeno bo tudi za pester spremljevalni program s filmsko-kritiško delavnico Ostrimo pogled na Kinotripu!, tematskimi filmskimi pogostitvami in druženji. Poleg omenjenih gostov na festivalu, med drugim pričakujejo tudi režiserko kratkega filma 13+ Nikico Zdunić.

Pred vsako projekcijo filmov bodo po napovedi mlade filmske festivalske ekipe zavrteli kratke festivalske napovednike, ki so jih mladi že pred festivalom prijavili na nagradni natečaj Moj pogled na film, moj pogled na kino. Zmagovalca natečaja bodo razglasili na zaključni projekciji festivala, ko bodo podelili tudi Kinotripovo nagrado občinstva.