53. mednarodni filmski festival na Češkem je bil predstavljen tudi slovenski film, ki je nominiran za uradno tekmovanje festivala


V soboto se je pričel 53. mednarodni filmski festival Karlovy Vary s predstavitvijo slovenskega filma, ki je nominiran za uradno tekmovanje festivala. Zgodovina ljubezni je naslov filma z glavno slovensko igralko Dorotejo Nadrah, ki igra vlogo glavne junakinje v filmu in pripoveduje zgodbo o 17 letni Ivi, ki žaluje za igubo svoje mame in se tako potopi v svoj sanjski svet.

Pod film se je podpisala režiserka Sonja Prosenc, ki se je ponovno vrnila na festival. Njen prvenec je bil v letu 2014, ko se je predstavila s svojim debitanskim filmom Drevo. Čeprav je film mogoče razumeti kot intimno predstavo ene družine pa režiserka govori, da filmska zgodba izhaja tudi iz razmišljanja o družbi, nasilju in čustvenem odvajanju. Nadra je dejala, da njen lik govori o odraščanju in prevzemanju odgovornosti.

Na otvoritveni slovesnosti so ameriškemu igralcu Timu Robbinsonu podelili nagrado za izjemne dosežke in prispevek k svetovnemu filmu. Robbins je dejal, da so filmski festivali kot je Karlovy Vary prostor od koder se bodo slišali novi glasovi in se bodo kalila nova imena v režiji filma.

Mednarodni filmksi festival Karlovy Vary je bil ustanovljen leta 1946 in poteka v istoimenskem mestu na češkem. Letos se je na festivalu predstavilo 182 dolgometražnih filmov iz vsega sveta na konkurenčnih in nekonkurečnih sekcijah.

Več v prispevku: