V petek je po kratki bolezni umrl češki režiser Miloš Forman, dobitnik oskarja in znan po filmih kot sta Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus. Zadnja leta je živel v ZDA, kamor je leta 1969 emigriral iz želje po ustvarjalni svobodi.


Forman se je rodil leta 1932 v Česlavu na Češkem. Študiral je na praški visoki šoli za film. Svojo filmsko kariero je začel z dokumentarnimi filmi, leta 1963 pa je posnel svoj prvi celovečerec Črni Peter.

Miloš Forman. Foto: Jana Krenova, milosforman.com

Svetovni javnosti se je predstavil najprej s filmom Plavolaskine ljubezni, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film, nato pa še leta 1967 s filmom Gori, gospodična!, ki ni najbolje sedel takratnemu komunističnemu režimu na Češkem. To je tudi razlog, da leta 1969 emigrira v ZDA, kjer je posnel nekaj izjemno uspešnih filmov – Let nad kukavičjim gnezdom (1975), Lasje (1979), Ragtime (1981) in Amadeus (1984).

Za prvega, nastalega po istoimenskem romanu Kena Keseyja o dogajanju v eni izmed ameriških psihiatričnih bolnišnic, v katerem sta zaigrala Jack Nicholson in Louise Fletcher, je pobral pet oskarjev v vseh glavnih kategorijah, za Amadeusa, ki portretira uspehe in padce avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, pa skupaj osem oskarjev.

Miloš Forman in igralca Danny DeVito (levo) ter Jack Nicholson (desno). Foto: arhiv Miloša Formana, milosforman.com

Po poročanju omenjene revije je imel tudi edinstveno občutljivost za ameriške teme, ki jih je prikazoval s satirično senzibilnostjo. O ameriški družbi je posnel filma Ljudstvo proti Larryju Flyntu (1996) z Woodyjem Harrelsonom v glavni vlogi ter Mož z Lune (1999) o življenju ameriškega komika Andyja Kaufmana, ki ga je odigral Jim Carrey.

Med njegovimi pomembnejšimi filmi so še Slačenje (1971), Deseteroboj (1973) in Valmont (1990). Kot je še zapisal Hollywood Reporter, so njegovi filmi na splošno privlačili prefinjene občinstvo, čeprav je uspel nagovoriti tudi mainstream.

Formanovo smrt je potrdil tudi njegov menedžer Dennis Aspland. Živel je v Warrenu v Connecticutu.

Vir: STA