Na III. gimnaziji Maribor so včeraj premierno predvajali film Gradovi – stražarji nad Dravo, ki so ga pod mentorstvom profesorjem posneli dijaki.


Pred desetimi leti je bila III. gimnazija Maribor vključena v program Comenius, kjer so ji delale družbo šole iz Barcelone, Krete in bližnjega Gradca. Že takrat je potekal projekt Gradovi – stražarji nad Dravo, v letošnjem letu pa so ga nadgradili s filmom, ki ga je posnela ekipa dijakinj in dijakov III. gimnazije.

Soavtorica filma Taja Grifič Žvikart

V filmu je zajetih 16 gradov in dvorcev, ki se nahajajo ob Dravi in sicer od Dravograda do Ormoža in Zavrča. Nekaterim je kljub starosti uspelo obdržati del nekdanjega sijaja – grad Maribor, Ptuj, Vurberk, spet druge pa je zob časa že precej načel. Od nekaterih ni ostalo prav več kot le kakšna stena ali del obzidja.

Pod mentorstvom profesorjev so se dijakinje in dijaki lotili precej obsežnega projekta in se postavili v filmske čevlje – zapolniti je bilo treba režisersko, produkcijsko, snemalne, kostumografsko, pa tudi igralsko vlogo. Tovrstne obšolske dejavnosti so tisto, kar dodaja dodatno težo k samemu učnemu procesu in mladim omogočajo aktivnosti, ki jih zanimajo in se jih bodo morda lotili tudi kasneje, v obsegu, ki bo še kaj več kot le hobi.

Več v prispevku: