Od danes pa do petka bodo v Sarajevu potekali drugi dnevi slovenskega filma. Celovečerne filme Marka Naberšnika, Ivana Janeza Burgerja in Rudar Hanne A. W. Slak, v kinu Meeting point pa so zavrteli film Nočno življenje Damjana Kozoleta.


Dneve slovenskega filma bo odprl Naberšnikov celovečerec, v katerem so svoj prostor pred kamerami dobili znani slovenski Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Mojca Simonič, Milada Kalezić, Vlado Novak, Primož Ekart, Bojan Emeršič ter Tadej Toš. Film so premierno predvajali na lanskem Liffu.

Slika je simbolična. Foto: STA.

Prav tako pa je slavnostno premiero na lanskem Liffu doživel Ivan. Žirija 20. festivala slovenskega filma je Burgerjevega Ivana nagradila s štirimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni film in najboljšo glavno žensko vlogo. Film, ki je trenutno v distribuciji na Hrvaškem in v Srbiji, kasneje bo tudi v Bosni in Hercegovini, si bodo kmalu lahko ogledali tudi na Kitajskem.

Film Hanne A. W. Slak aktualizira še zmeraj odprta vprašanja povojnih grobišč, saj Rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se zoperstavi zunanjemu svetu. V filmu so zaigrali Leon Lučev, Marina Redžepović, Zala Đurić Ribič, Tin Marn, Boris Cavazza, Nikolaj Burger, Jure Henigman in Boris Petkovič. Na lanskem Festivalu slovenskega filma je prejel vesne za najboljšo režijo, najboljšo glavno moško vlogo in najboljšo montažo.

Film Rudar, ki so ga lani novembra prikazali že v Franciji na filmskem festivalu Arrasu ter na festivalu ženskega filma v Creteilu, bo v Sloveniji ponovno na sporedu 25. marca v Kinodvoru, kjer ga bodo prikazali v okviru festivala frankofonskega filma s francoskimi podnapisi.

Naslednji dnevi slovenskega filma bodo potekali od 17. do 20. maja v Kinu Valli v Pulju, kjer bodo prav tako predvajali Naberšnikovo Slovenijo, Avstralijo in jutri ves svet, ob tem pa še legendarni film To so gadi Jožeta Bevca ter mladinski uspešnici Pojdi z mano Igorja Šterka in Košarkar naj bo Borisa Petkoviča.

Vir: STA.