V avstrijski prestolnici se je včeraj začel mednarodni filmski festival Let’s CEE, ki bo potekal do 22. aprila in na katerem bodo predstavili najboljše produkcije iz srednje in vzhodne Evrope. Letos je v fokus postavljen slovenski film, občinstvo bo tako lahko videlo kar 12 slovenskih filmov, sedem celovečernih in pet kratkih.


Režiser Janez Burger se bo predstavil z dvema igranima celovečernima filmoma in sicer V leru (1999) in najnovejšim Ivan (2017). V sklopu slovenskih filmov bodo predvajani tudi Družinica (2017) scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča, Rudar (2017) režiserke Hanne Slak in Vztrajanje (2017) režiserja Mihe Knifica, ki si ga bo slovensko občinstvo v sklopu projekta Naši filmi doma v Cankarjevem domu lahko premierno ogledalo nocoj ob 20. uri.

Na festivalu bo mogoče videti tudi dve manjšinski koprodukciji. Celovečerni film Besa (2009) scenarista in režiserja Srđana Karanovića je francosko-hrvaško-srbsko-slovensko-madžarska koprodukcija, v kateri igra Iva Krajnc. Moški ne jočejo (2017) režiserja Alena Drljevića, ki je pravkar na ogled tudi v slovenskih kinematografih, pa je nastal v koprodukciji Bosne in Hercegovine, Slovenije, Hrvaške in Nemčije, v njem igra Sebastijan Cavazza.

Prikazali bodo tudi kratke filme Jaz sem (2017) režiserke Petre Trampuž, Celica (2017) Dušana Kastelica, Martin Krpan (2017) Nejca Sajeta, Koyaa: Divji ležalnik Kolje Sakside (2017) in koprodukcijski V modrino (2017) hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

Let’s CEE festival na Dunaju. Foto: www.letsceefilmfestival.com

Glavni cilj festivala, ki na Dunaju poteka že od leta 2012 je promocija filmov srednje in vzhodne Evrope v Avstriji ter v tujini, posebna pozornost je namenjena pobudam mednarodnega sodelovanja v filmskem sektorju. Poleg tega festival podpira mlade talente ter vzpodbuja razumevanje medkulturnega dialoga tako na nacionalni kakor tudi na mednarodni ravni.

Že drugo leto bodo od 19. do 21. aprila potekali tudi Industry Days, namenjeni strokovni javnosti, predstavitvam projektov in koprodukcijskim srečanjem. Med predavatelji na Dunaju bo tudi direktorica SFC Nataša Bučar, svoje projekte pa bodo morebitnim financerjem in koproducentom predstavili trije slovenski producenti: Lignit Film s projektom Korporacija režiserja Mateja Nahtigala, Arsmedia s projektom Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića in Blade produkcija s projektom Vsi proti vsem režiserja Andreja Košaka. Vsi projekti so sredstva za produkcijo že pridobili doma, so sporočili iz SFC.

Vir: STA