Filmski teden Evrope bo vse do 27. maja v 14 krajih po Sloveniji ponudil sodobne evropske filme. Zvrstilo se bo kar 39 brezplačnih projekcij, vsi filmi, ki jih bodo prikazali, pa so prejemniki sredstev Evropske unije (EU) za spodbujanje filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi je tudi film Nečista kri, ki je prejel nagrado lux.


Švedsko-norveško-danska koprodukcija Nečista kri, ki jo je režirala švedska režiserka Amanda Kernell, govori o mladi predstavnici ljudstva Samijev oz. Laponcev, ki zaradi sanj o drugačnem življenju zapusti svojo skupnost, na poti do cilja pa se mora soočiti z rasizmom. S filmsko nagrade lux Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope bo vse do 27. maja v 14 krajih po Sloveniji ponudil sodobne evropske filme.

Filmski teden Evrope že tradicionalno poteka v mesecu maju, ko tudi sicer obeležujemo rojstni dan EU. Prav na dan Evrope, 9. maja, so potekale projekcije v Ajdovščini, Celju, Lendavi, Novi Gorici, na Ptuju in v Sežani.

Danes slavnostno odprtje

Slavnostno odprtje Filmskega tedna Evrope 2018 pa bo danes, 10. maja ob 18. uri v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Udeležence bosta pozdravila vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič in v.d. vodje pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak.

Namen Filmskega tedna Evrope je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Skupaj 22 filmov bodo letos prikazali v Ajdovščini, Celju, Izoli, Kranju, Lendavi, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Ptuju, Ravnah na Koroškem, Sežani, Slovenski Bistrici in Tolminu.

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in Regijska razvojna agencija Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Vir: STA.