Na letošnji podelitvi oskarjev ni bilo izrazitega favorita. Čeprav se je film Oblika vode lahko pohvalil s kar trinajstimi nominacijami, je na koncu prejel »zgolj« štiri oskarje.


Kljub temu je lahko bil mehiški režiser Guillermo del Toro zelo vesel, kajti njegova fantazijska ljubezenska zgodba je od štirih osvojenih pozlačenih kipcev prejela dva najpomembnejša – za najboljšo režijo in najboljši film.

Film Oblika vode je prejel še oskarja za izvirno glasbo (Alexandre Desplat) in scenografijo (Paul Denham Austerberry). S tremi dobljenimi oskarji se je na drugo mesto uvrstil vojni film Dunkirk, ki je vse pozlačene kipce osvojil v tehničnih kategorijah: montaža, oblikovanje zvoka in montaža filma.

Po dva oskarja sta prejela filma Najtemnejša ura in Trije plakati pred mestom. Za Najtemnejšo uro je oskarja za glavno moško vlogo v skladu s pričakovanji osvojil Gary Oldman z upodobitvijo Winstona Churchilla, film pa je prejel tudi oskarja za masko. Igralka Frances McDormand je za film Trije plakati pred mestom osvojila oskarja za glavno žensko vlogo, Sam Rockwell pa je v istem filmu dobil oskarja za stransko moško vlogo.

90. podelitev filmske nagrade oskar. Režiser filma Oblika vode Guillermo Del Toro in filmski producent J. Miles Dale. Foto: STA

Iztrebljevalec 2049 je dobil oskarja za vizualne učinke in fotografijo, film Koko in velika skrivnost je dobil oskarja za celovečerni animirani film in izvirno pesem, nagrado za najboljši film v tujem jeziku pa je osvojil film Fantastična ženska (Čile). Pri filmu Iztrebljevalec 2049 je potrebno še posebej omeniti Rogerja Diekinsa, ki mu je po kar štirinajstih nominacijah za oskarja kočno uspelo osvojiti prvega za fotografijo.

Med nagrajenci so bili tudi filmi Jaz, Tonya (Allison Janney za stransko žensko vlogo), Fantastična nit (kostumografija), Pokliči me po svojem imenu (priredba scenarija) ter Zbeži! (izvirni scenarij).

Oskarja se je veselil tudi upokojeni košarkarski zvezdnik lige NBA Kobe Bryant, nekoč prvi mož Los Angeles Lakers. Slabi dve leti po koncu košarkarske kariere je 39-letni Bryant prejel oskarja za najboljši animirani kratki film z naslovom Draga košarka.