Carmina Slovenica bo danes v Unionski dvorani v Mariboru premierno predstavila projekt VOGP Glasba preživetja.


Carmina Slovenica bo danes v mariborski Unionski dvorani premierno predstavila projekt VOGP Glasba preživetja, ki izpostavlja upanje, vero in lepoto, ki zazvenijo skozi glasbo ženskega zbora v nepredstavljivi drami nasilja sredi tropskega pragozda.

Ženski pevski zbor Carmina Slovenica. Foto: STA.

Skrivno izvajanje ženskega vokalnega orkestra

Program sestavljajo dela, izvajana v japonskem taborišču Palenbang na otoku Sumatra v času druge svetovne vojne, v glasbenih priredbah internirank Margaret Dryburgh in Norah Chambers, ki sta na najdene koščke papirja po spominu zapisovali dela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. Brahmsa, L. van Beethovna, A. Dvořáka, F. Chopina, M. Ravela in drugih skladateljev. Naskrivaj jih je izvajal ženski vokalni orkester v taborišču Palembang v Indoneziji.
Tokrat glasbo izvaja véliki ženski zbor, ki ga sestavljajo Koncertni zbor Carmina Slovenica ter nekdanje pevke Carmine Slovenice in Ženskega zbora Rotovž, so zapisali na spletni strani.

VOGP je pričevanje o sposobnosti žensk za preživetje, o vztrajanju, solidarnosti in ustvarjalnosti. Je spomin na izjemno zapuščino odločnosti in trdnosti v grozovitih razmerah taborišča na Sumatri, pa tudi v drugih vojnih taboriščih vse do danes. Glasbo postavlja v samoreflektivno polje: uprizarja svojo lastno reprezentacijo in skozi lastni učinek preizprašuje razloge, da glasba deluje pomirjujoče in družbeno potrebno ter zmeraj znova prevzema nadzor sredi najhujšega trpljenja.

Koncert VOGP je del glasbeno-scenskega projekta, ki je nastajal do januarja 2018, ko je njegov razvoj prekinila ukinitev programskega financiranja MZK, v njem pa so sodelovali: koreografinja Rosana Hribar, scenograf Branko Hojnik, oblikovalec zvoka Willi Bopp, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, libretistka Mojca Redjko, ansambel ¡Kebataola!, programer zvočne tehnologije Andrej Kobal in drugi.