V Mariboru je nastala nova glasbena zasedba z imenom Simpatico. Ustanovil jo je pesnik, pisatelj, dramatik in režiser Rok Vilčnik, v njej pa v stilu družinskega ansambla združil glasbene kolege Gregorja Stermeckega, Luko Gajzerja in Jožeta Zadravca, s katerimi je sodeloval že pri Bilbi.


Kvartet Simpatico, za katerega je Rok Vilčnik ustvaril slovensko različico besedil na glasbo svetovno znanih izvajalcev s pridihom swinga in šansona, se je predstavil konec prejšnjega tedna v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

Po pravi evforiji, ki so jo leta 2003 povzročili z zasedbo Patetico, sta nastala še ansambla Pliš in Papir, sledilo je Vilčnikovo sodelovanje z Bilbi, Neisho in Severo Gjurin, za katere piše besedila. Tokrat je pred mikrofon stopil sam. »Ta nova zasedba se je zelo spontano zgodila, pri meni doma in pri mojem prijatelju skladatelju Gregorju Stermeckemu smo prepevali neke stvari, ki sem jih jaz spesnil, on pa uskladbil, in počasi se je rodila želja, da bi to predstavila javnosti. Pač ni bilo pravega vokala, pa si ga že dolgo želim. Ne pravim, da je to moj, a zdelo se mi je, da je za to, kar tu počnemo, dovolj. Veliko prepevamo tudi karaoke in človek se potem zverzira tudi pri petju,« je povedal Vilčnik.

Rok Vilčnik, Simpatico.

Rok Vilčnik je prepesnil svetovno znane pesmi, tako imenovane šlagerje. Pri nekaterih se je vsebinsko zelo držal originala, pri drugih pa si spet pustil več svobode. »Recimo What a wonderful world ima naslov Pika na i. V bistvu pa skozi skušam ohranit tisto osnovno atmosfero pesmi. Od Valerie, Isn’t she lovely, Girl from Ipanema, Autumn leaves… To je res klasika pop zgodovine«, je povedal Vilčnik.

Glasbo je napisal Gregor Stermecki, ki je v različnih zasedbah, najbolj ga poznamo iz Bilbi, močno vplival na preporod domače popevke. Pred dvema letoma pa je izšel tudi njegov prvi samostojni album, Brodolomec. »Zanimivo je, da veliko raje pišem skladbe kot vadim coverje. Rok je to odlično prevedel oz. napisal lastne zgodbe in na to smo napisali aranžmaje. Veliko prostora smo pustili za Roka. Ta Simpatico je res en tak družinski projekt, fajn se imamo in zato sem zraven, » je povedal Stermecki.

Rok Vilčnik pa vseeno le ni mogel iz svoje kože in je nekaj pesmi podaril tudi ženskemu vokalu. Priložnost za nastop je namreč premierno dobila Mariborčanka Ana Mravlje.

Več v prispevku:

Petra Bauman