Glasbena skupina Proti toči – Proti poledici je izdala videospot za njihovo novo humoristično pesem z naslovom HD PAKET.


Štajerci Denis Čuček, Peter Šenekar – Pero, Iztok Kočevar in Marko Furek so združeni pod imenom Proti toči – Proti poledici. Začetki skupine Proti toči – Proti poledici segajo v leto 2011. Že pred tem sta Denis in Peter skupaj igrala v rokerski zasedbi, ki je žal zaradi pomanjkanja časa razpadla. Kmalu po razpadu ju je lastnik nekega gostinskega lokala v Lenartu prosil, da bi popestrila dogajanje turobnih vikendov v manjšem kraju ter v akustični obliki zaigrala nekaj popularnih pesmi. Ker je njun nastop bil izredno uspešen in lokal nabito poln, ju je lastnik prosil, da bi postala hišni band.

Štajerska skupina Proti toči – proti poledici izdala videospot za pesem HD PAKET. Foto: Facebook Proti toči – proti poledici

Od takrat dalje sta v domačem kraju nastopila skoraj vsak mesec vse do danes. Skozi koncerte sta zraven pričela vabiti tudi določene priznane glasbene goste na ostalih inštrumentih. Po letih uspešnih gostovanj, sta se jima kot stalna člana zasedbe PROTI TOČI – PROTI POLEDICI pridružila še Mariborčana – bobnar Iztok Kočevar in basist Marko Furek. V takšni zasedbi pa nastopajo že dobra 4 leta.

Zanimiva anekdota glede imena

Pred približno desetimi leti je Denisa in Petra poklical televizijski moderator Jože Činč ter jima dejal, da čez slabo uro potrebuje hišni band in da naj nemudoma prideta s kitarama nekaj zapeti in zaigrati. Ker je tisti večer močno snežilo, jima je komaj uspelo priti na televizijo. Ker sta prišla tik pred pričetkom oddaje, sta takoj odšla na oder. Televizijski moderator pa ju je napovedal kot hišni band, ki bo zaigral nekaj proti toči.

Pri iskanju imena skupine se jim je porodila ideja, da bi fantje poleti lahko igrali proti vremenski nevšečnosti toči, a ker so pozimi poledice, so kar kmalu začeli igrati še proti tej vremenski nepriliki. Sledila so obdobja, ko je Slovenija dosegla najnižjo točko recesije in so velikokrat igrali tudi proti krizi, veliko pa humanitarno tudi proti poplavam in visokim vodam na Štajerskem. Na koncu se je nekako prijelo ime Proti Toči – Proti Poledici, je za RTS24 povedal član skupine Denis Čuček.

Proti toči – proti poledici v današnji zasedbi ustvarjajo že štiri leta.
Fantje danes veliko preigravajo in zabavajo ljudi z akustičnimi popularnimi priredbami slovenskih in tujih zasedb, sedaj pa so se odločili, da bodo tu in tam izdali tudi kakšen svoj avtorski komad. HD PAKET je prva izmed pesmi, v nastajanju pa je že dodaten material.

Nastanek pesmi HD PAKET

»Pesem HD PAKET je nastala spontano nekega nedeljskega popoldneva. Ideja pesmi se mu je porodila, ko je razmišljal o masovnih medijih in instant kulturi, ki se največkrat širi preko socialnih omrežij in televizije. Ljudje, ki uporabljamo te tehnologije, smo nenehno podvrženi vplivom idej in reklam, ki nas “šopajo” z neumnostmi. To, da je postalo nekaj normalnega in da se informacije premalo kritično presodijo, ga je močno motilo že nekaj časa in odločil se je, da bo o tem napisal satirično pesem na humoren način,« je za RTS24 povedal član zasedbe Peter Šenekar – Pero.

Pesem HD PAKET v prenesenem pomenu govori o tem, da smo ljudje potrošniki, ki moramo prenesti marsikatere informacije, ki jih pridobivamo preko množičnih medijev, ki pa včasih niso dovolj kritično presojene. Zabavno besedilo govori o aktualnem stanju družbe, o družbenih omrežjih, aplikacijah ter programih za odrasle.