V soboto in nedeljo se je v Unionski dvorani v Mariboru odvilo bienalno zborovsko tekmovanje Naša pesem, ki je zopet ponudilo odličen nabor odraslih pevskih zborov in manjših vokalnih skupin. Na že 25. tekmovanju je nastopilo dvajset odličnih zasedb, ki so se potegovale za nagrade in priznanja.


Petčlansko mednarodno žirijo, v kateri so bili Helena Fojkar Zupančič, Ambrož Čopi, Gary Graden, Karmina Šilec in Simon Phipps, je najbolj prepričal Komorni zbor Dekor iz Ljubljane, ki je dobil prvo nagrado med mešanimi zbori v kategoriji »absolutno« ter posebni nagradi za najboljšega dirigenta in za najboljši debitantski zbor. Petra Grassi, Tržaška Slovenka, ki je kot debitantka vodila ljubljanski Komorni zbor Dekor, je po prejemu nagrade izjavila, da ji je velik ponos dirigirati takim pevcem s takim programom, s tako publiko in s tako žirijo.

Na že 25. tekmovanju se je za nagrade potegovalo 650 pevcev v dvajsetih odličnih zasedbah.

Ponosna je bila tudi Tadeja Vulc, skladateljica in dirigentka dveh zborov, Dekliškega pevskega zbora oddelka za glasbo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, s katerim je dosegla absolutno tretje mesto, in Akademskega pevskega zbora Maribor. Obe sta se strinjali, da je potrebno veliko truda in energije, ki zbor pripelje do uspeha, dodatna motivacija pa je še energija, ki se pojavi na tako velikih tekmovanjih na odru. Tako je Vulčeva dejala, da ko se zgodi pravljica na odru, ko je energija tista ta prava, pevci stisnejo iz sebe, ker vedo, da se splača.

Na tekmovanju Naša pesem so nastopili tudi domači zbori, med njimi tudi Komorni zbor Hugo Wolf, ki je dosegel srebrno priznanje. Njihov zborovodja Uroš Marčič je poudaril, da so zadovoljni in da je vesel, da imajo možnost v domačem kraju priti na tako eminentno tekmovanje in na tako zahtevno tekmovanje, ki se iz leta v leto po samem nivoju stopnjuje.

Več v prispevku:

Uršula Godec