Letošnja izvedba literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru bo že 21. zapovrstjo. Program pa ni le za tiste »najbolj zagrizene bralce«.


S prehodom iz analognega na digitalno in od papirja k ekranom, so številni že napovedovali konec pisane besede, kot je zaenkrat še poznamo. Naj bo proza ali poezija, obe se po spletu že zlivata med spletne vsebine, ki so dostopne komurkoli pravzaprav kadarkoli. A občutka, ko odpreš svežo knjigo s knjigarne, preprosto veš, da digitalni bralnik, tablica ali kakšna podobna priprava za branje digitalne pisane besede, ne more nadomestiti te izkušnje. In dokler ne bo, tudi knjige kot take ne bo preprosto nadomestiti.

Slovenski dnevi knjige v Mariboru več kot le knjige.

V Mariboru se s petkom začenja 21. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Program je zastavljen zelo raznoliko – od večernih branj, knjižnega sejma, razprav, pogovorov pa vse do strokovnih dogodkov, ki jim bodo ob strani stali tisti veliko bolj poljudni. Če potegnemo črto – se znotraj festivala pričakuje okrog sto dogodkov.

Dve veliki večerni branji

»Gotovo sta to dve veliki večerni branji, eno prozno in eno pesniško, na katerem sodelujejo ugledni vrhunski slovenski pesniki in pisatelji. Vsi bodo z ozirom na našo osrednjo temo iz svojih del izbrali odlomke oziroma gradivo, ki je povezano na tak ali drugačen način s temno snovjo v literaturi,« je o dogodkih povedala programska koordinatorica festivala Petra Kolmančič in dodala »osrednji dogodek je seveda tudi literarna postaja mariborske knjižnice z osrednjo gostjo.«

Osrednja tematika letošnjega literarnega festivala je temna snov literature, osrednja literarna gostja pa je pisateljica, filozofinja in kritičarka Mojca Kumerdej.

Več v prispevku:

Simon Cigula