Na današnji slavnostni otvoritvi se je 21. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru tudi uradno začel.


V knjižnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor se je danes s slavnostno otvoritvijo začel enaindvajseti festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Letošnja osrednja tema festivala se glasi temna snov literature, v trajanju sedmih festivalskih dni pa se bo zvrstilo okrog 100 prireditev. Na nekaterih se bo govorilo neposredno o literaturi, na katerih pa bo bolj posredno. Na otvoritvenem dogodku je nastopila Katja Šulc z glasbeno poezijo, v Likovnem razstavišču pa je bilo odprtje razstave – Temna snov.

Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

»Ideja je prišla pravzaprav iz literature, iz naslova kratke proze Mojce Kumerdej, ki pač nosi naslov Temna snov. Ampak kar sva midva s kolegom Borutom [Gombačem] skušala tukaj na razstavi prikazat je nek preplet fizike, pravzaprav temne snovi v fiziki kot pojavu in pa temne snovi v literaturi,« je o interdisciplinarnosti razstave Temno snov povedala dr. Jerneja Ferlež.

Jerneja Ferlež.
Na drugi strani je nadaljeval dr. Robert Repnik, z vidika fizike. »Temna snov, ki pa je seveda to kar mi počnemo. Predmet raziskav v fiziki, astrofiziki, kozmologiji in podobnost vidim predvsem v tem, da tako v knjigi kot tudi v znanstvenih raziskavah je temna snov nekako prisotna, je nekako razlog za neke dogodke, ki jih posredno zaznavamo, direktno pa je ne vidimo, zato je temna.«

Program lahko razdelimo v programske sklope: knjižni sejem s spremljevalnim program, osrednji del programa z literarnimi dogodki, osrednji strokovni del. Ob vsem pa še številni drugi dogodki, tudi glasbeni.

Več v prispevku:

Simon Cigula

Povezan članek:

Slovenski dnevi knjige v Mariboru več kot le knjige