Žirija Delove nagrade je ponovno izbrala deset del, ki si bodo letos potegovali za nagrado kresnik.


V ožji izbor so se izmed 172 romanov z letnico 2017 uvrstili romani Evalda Flisarja Greh, roman Ženska drugje avtorice Maje Gal Štromar, Draga Jančarja In ljubezen tudi, Štefana Kardoša Vse moje Amerike, roman Gramoz pisatelja Florjana Lipuša, Vinka Möderndorferja Druga preteklost, roman Spovin Anje Mugerli, Sarivala Sosiča Starec in jaz, Nataše Sukič Bazen in Sveti boj Vlada Žabota.

Žirija Delove nagrade je ponovno izbrala deset del, ki si bodo letos potegovali za nagrado kresnik.

Profesor z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Tone Smolej vodi žirijo, ki je sprejela takšno odločitev. V žiriji berejo še pisateljica in literarna kritičarka Tina Vrščaj, pesnica in novinarka kulturne redakcije nacionalnega radia Tina Kozin in Alen Albin Širca, asistent na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo ljubljanske filozofske fakultete.

Med letošnjo finalno deseterico je kar pet knjig iz programa mariborske založbe Litera (Kardoš, Lipuš, Mugerli, Sosič, Sukič), dve je izdala založba Beletrina (Jančar, Žabot), dve novomeška založba Goga (Gal Štromar, Möderndorfer), eno pa je izdalo KUD Sodobnost International (Flisar).

Veliko peterico romanov bo žirija oznanila mesec dni pred kresnim večerom, na kresni večer, 23. junija, pa bo na ljubljanskem Rožniku izbran zmagovalec.

Lani je kresnika prejel Goran Vojnović za roman Figa.

Vir: STA.