Sezono 2018/2019 Lutkovnega gledališča Maribor je oblikovala direktorica in umetniška vodja LGM Katarina Klančnik Kocutar, ki pravi, da se iz zgodb, ki nas čakajo, in tistih, ki ostajajo v repertoarju, izvije sporočilo o sobivanju in sodelovanju, o neizogibni povezanosti ljudi, živali, okolja, preteklosti in prihodnosti.


 

Sezono odpira predstava Kako zorijo ježevci (5+), z večernico nagrajene zgodbe Petra Svetine, ki jo bo režiral Bojan Labovič, avtor likovne podobe bo odlični Damjan Stepančič. V nenavadnem svetu, kjer sobivajo ježevci, lenivci, gorilež, mravljinec, golob pismonoša in mnogi drugi, se dogajajo na videz vsakdanje, a prav posebne prigode. Drobne duhovite in deloma že prav filozofske razprave nenavadnih živalskih likov, bodo zabavale vse generacije gledalcev.

Lutkovno gledališče Maribor. Foto: Marko Pigac

V Cankarjevem letu bo nastala uprizoritev Moj lajf (9+). Skozi več kratkih zgodb iz Cankarjevega dela Moje življenje bomo spremljali Cankarja kot fantiča, predstava pa bo namenjena njegovim sodobnim vrstnikom, drugi in tretji triadi osnovnošolcev, srednješolcem, pa tudi vsem starejšim, saj Cankarjevo življenje in delo ostajata neizčrpen vir za razmisleke in umetniške odzive.

Predstava v koprodukciji z LOFT-om iz Zagreba

Čarovnik barv (3+) Arnolda Lobela je tretja predstava sezone, ki bo nastala v koprodukciji z Lutkarsko organizacijo LOFT iz Zagreba, v režiji Morane Dolenc. Skozi čarobno igro barv bo predstava opozorila na pomembno resnico, da samo kolaž različnosti ustvarja harmonijo v življenju in med ljudmi.

Na 80. rojstni dan pravljičarke Svetlane Makarovič, brez katere si sveta dobrih zgodb ne predstavljamo, bo na oder bo postavljen Netopir Kazimir (3+). Predstava govori o radovednosti, ki poganja svet. Netopir Kazimir je tak nemiren duh, ki se ves čas sprašuje o vsem, tudi o tem, »ali so netopirji krilate miši ali mišji ptiči«. Človeškim mladičkom bo Kazimir gotovo blizu, saj sami nenehno zastavljajo številna vprašanja, veliki pa se bomo spomnili na čase, ko ni bilo nič samoumevno, pač pa je bil vsak dan znova čudenje.

“Najbolj znano Kettejevo pravljico postavljamo na oder ob 110. obletnici pisateljeve smrti. Predstava Šivilja in škarjice (3+) bo v režiji Tatjane Peršuh oživela čudežne škarjice hrustalke, ki pomagajo dobri Bogdanki in uničijo bogastvo slabe grajske gospe. Klasična zgodba o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot se v pravljicah spodobi, zmaga dobro,” so sporočili iz Lutkovnega gledališča Maribor.

Zadnja predstava v poklon velikemu pisatelju

Zadnja predstava sezone pa se poklanja še enemu velikemu pisatelju, Lojzetu Kovačiču. Ob 90. obletnici rojstva Kovačiča predstavljamo kot lutkarja in avtorja zgodb za otroke. Bil je zelo blizu sodobnemu lutkovnemu razmišljanju in občutenju. Dva žeblja postaneta črna možička, gospodka s klobuki, ki se sukata in priklanjata vrh okna, odsev svetlikanja vaze na mizi pa so oči volka. V take vrste narobe svetovih se vloge zamenjajo: predmeti ravnajo z ljudmi tako kot ljudje s predmeti. Predstava Možiček žebljiček (3+).

Ne samo na odru, tudi sicer si v Lutkovnem gledališču Maribor prizadevajo za sobivanje in sodelovanje z gledalci, z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami, z javnimi zavodi s področja kulture, z nevladnimi organizacijami. Odpirajo vrata v čudovite prostore prenovljenega samostana in jih naseljujejo tudi z drugimi vsebinami: od gledaliških, glasbenih, plesnih, filmskih, likovnih, ki v mestu nimajo domicilnih prizorišč za predstavitev občinstvu.