Za najpomembnejšega renesančnega umetnika in enega največjega umetnika vseh časov še vedno velja Michelangelo Buonarroti (1475-1564). Raziskava je pokazala, da kljub temu, da je pisal in slikal z desnico, je bil rojen levičar.


 

V članku, ki je bil objavljen v reviji Clinical Anatomy je ekspert Davide Lazzeri zapisal, da je Michelangelo od malega trdo garal, da se je naučil pisati in slikati z desnico, saj so v njegovem času do levičarjev imeli precejšnje predsodke. Mladi levičarji (med kasnejšimi tudi Albert Einstein) so bili tako prisiljeni uporabljati desnico, saj je levica veljala za »hudičevo roko«.

Slovita Sikstinska kapela v Apostolski palaci je prepoznavna po stropni Michelangelovi poslikavi.
Foto: STA.

Do takšnega zaključka je Lazzeri po pisanju agencije Ansa prišel na podlagi primerjave sledi rok na Michelangelovih delih in nedavnega odkritja, da je umetnika mučil artritis ter na podlagi umetnikove karikature, pred nedavnim odkrite na risbi Victorie Colonna. Na slednji se je umetnik narisal, kako slika z desnico.

Med njegova najbolj znana dela spadajo poslikava stropa Sikstinske kapele in freska Poslednja sodba na oltarni steni te kapele, kipi David, Mojzes in Pietà, grobnica Medičejcev in med arhitekturami kupola bazilike svetega Petra v Rimu.