Danes bo Drama SNG Maribor z gostovanjem na 32. festivalu Grad teatar v Budvi uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in tako zaključila aktualno sezono.


Evripidova Medeja v režiji enega najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliverja Frljića od premiere januarja 2017 navdušuje tako doma kot na gostovanjih v tujini.

SNG Maribor. Foto: STA

V uprizoritvi Medeje na festivalu v Budvi bodo nastopili Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Z Medejo na številnih gostovanjih

Z njo je mariborska drama nedavno gostovala v Puli in Reki na Hrvaškem, pred tem na Festivalu narodnih gledališč v Podgorici v Črni gori in na velikem gostovanju v Kolumbiji, na znamenitem 16. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti, kjer so izvedli serijo kar šestih predstav, so sporočili iz SNG Maribor.

Že pred tem je Medeja na 32. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu osvojila dve nagradi: grand prix za najboljšo uprizoritev in nagrado za najboljšo žensko vlogo, ki jo je prejela Nataša Matjašec Rošker.

»Beroč Medejo sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način,« je o uprizoritvi povedal režiser Oliver Frljić.

Na festivalu letno okoli 15.000 ljudi

Festival Grad teatar v Budvi v Črni gori v poletnih mesecih oživlja mediteranski duh starega mestnega jedra in vsak svoj trg, pa tudi dele izven samega centra, pretvarja v prizorišča na odprtem, kjer gledalci in celo naključni mimoidoči postanejo del umetniškega dogajanja. Festival vsako leto obišče 15.000 ljudi.