Letošnjo sezono v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor zaključuje zadnja od šestih premier, Kazimir in Karolina.


Letošnjo sezono v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor zaključuje zadnja od šestih premier, Kazimir in Karolina. Gre za delo Odona von Horvatha, pisatelja avstrijsko-madžarskega rodu, rojenega v začetku prejšnjega stoletja, ki je v svojih delih opisoval usode obubožanih, brezperspektivnih meščanov srednjega razreda.

Letošnjo sezono v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor zaključuje zadnja od šestih premier, Kazimir in Karolina.

Predstavo je režiral Eduard Miler, ki je v mariborski Drami nazadnje gostoval pred štirimi leti, tokratna uprizoritev, v kateri nastopa 11 igralcev, pa je odslikava in metafora današnjega časa – kriza, brezposelnost, razpad ljubezenske zveze in nezmožnost komunikacije med ljudmi.

Besedilo nagovarja občinstvo na aktualen in sodoben način

Dramsko besedilo Kazimir in Karolina je von Horvath napisal leta 1932, v času rojstva fašizma in pomanjkanja dobrin. Kljub temu tudi danes nagovarja občinstvo na zelo aktualen in sodoben način. V krizi se namreč pokažejo pravi obrazi in dejstva. Predstava se začne s prepirom med Karolino in Kazimirjem, ki je pravkar izgubil službo šoferja, ali bosta ostala skupaj ali se razšla. Nezmožnost komunikacije med njima je metafora za vso predstavo.

Von Horvath je mojster v raziskovanju malega človeka, v poznavanje človeške narave in družbenih mehanizmov, ki se ne spreminjajo, režiser Eduard Miler pa meni še, da je Kazimir in Karolina namenjena mladim.
“Mladi najbolj vejo, v kaj bežijo, kje se umikajo ključnim vprašanjem, ki stojijo pred njimi. Jaz sem šokiran, ker ne vidim protestirajo proti kršenju človekovih pravic. Zelo naivno, neodgovorno ravnanje mladih, tudi za študentske pravice se ne zavzamejo, se uprejo proti Bolonjskemu sistemu, ne vidim upora,” je povedal Eduard Miler.

Več v prispevku:

Petra Bauman