Kot zadnjo premiero v letošnji sezoni pripravlja Lutkovno gledališče Maribor (LGM) predstavo Polž na potepu na kitovem repu, prirejeno po istoimenski slikanici Julie Donaldson in Axela Schefflerja, ki je popularna tudi v Sloveniji. Režijo je prevzela Mateja Kokol, premiera pa bo to soboto ob 18. uri.


V predstavi želijo po navedbah LGM izpostaviti predvsem rek »iskati svoj prostor pod Soncem«: »Spremljamo zgodbo Polža nemirnega stopala, ki se v želji po raziskovanju odpravi na pot po svetu. Skupaj s kitom, ki ga vodi po in pod morjem, spozna različne in raznolike živali iz drugačnih okolij in prostorov… Medsebojno spoznavanje živali, ki se ne poznajo in so na prvi pogled drugačne, pa izničuje predsodke do tujstva, saj so pingvini sprva do Polža prav toliko nezaupljivi kot on do njih, to pa jim seveda ne prepreči skupne igre in drsanja po ledenih toboganih.«

S pomočjo gibov in zvoka postane predstava magično raziskovanje sveta v iskanju Polževega poslanstva in novega doma, vse dokler ne spozna, da imaš dom tam, kjer imaš srce. In da to seveda ni nujno le en prostor.

Čeprav je namenjena predvsem otrokom, starejšim od treh let, bo uživalo tudi starejše občinstvo.

V uprizoritvi, ki je sicer namenjena predvsem otrokom, starejšim od treh let, bo po napovedih LGM uživalo tudi starejše občinstvo. »Skozi igro hkrati nevsiljivo spoznamo nevarnosti, ki grozijo okolju: taljenje ledu, ki je posledica globalnega segrevanja, onesnaževanje okolja in velike količine odvržene plastike, ki živali spravljajo na rob izumrtja,« še izpostavljajo v gledališču.

Lutkovno gledališče Maribor, Minoritska cerkev Maribor. Foto: Pigac

Po besedah režiserke Mateje Kokol je uprizoritev po eni strani narekovala likovna podoba oziroma izbor materialov in lutk, ki so adaptacija avtorskih ilustracij iz slikanice, preneseni v prostor, po drugi strani pa odločitev, da je predstava močno gibalno in glasbeno zaznamovana. Režiserka posebej poudarja, da je predstava delo celotne ekipe, tudi igralcev, ki so na delavnicah, z improvizacijami in drugimi pristopi močno prispevali h končnemu rezultatu, magični predstavi.

Dramaturginja je Nika Švab, scenografka Natalija Juhart, avtor glasbe Aleš Zorec. Igrajo Maksimiljan Dajčman, Metka Jurc, Tilen Kožamelj, Danilo Trstenjak in Dunja Zupanec.

Predstava je nastala po slikanici angleške pisateljice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axela Schefflerja The Snail and the Whale iz leta 2003, ki jo je v slovenščino prevedel Milan Dekleva.

Knjige Julie Donaldson so v zadnjih letih najbolje prodajana dela v Veliki Britaniji. Med njena najbolj priljubljena dela za otroke sodijo prav slikanice, ki jih je ustvarila skupaj s Schefflerjem, med njimi tudi v Sloveniji dobro znani Zverjasec, Zverjašček, Bi se gnetli na tej metli? in Zgodbe iz želodjega gozda.

Vir: STA