V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so danes na novinarski konferenci predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta največje gledališke hiše v Sloveniji za prihajajočo sezono 2018/2019. Sezona napoveduje praznovanje stoletnice slovenskega narodnega gledališča, ki jo bodo praznovali prihodnje leto.


Spremembe in novosti se napovedujejo že v Drami. Direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker se veseli sezone: »Prihajajo nova režijska imena, na katera sem zelo ponosen, da smo jih uspeli dobit v Maribor. To so Dalibor Matanić, Igor Vuk Torbica, mladi igralci, katere ste že videli na odru.«

Sezono Opere odpira Verdijeva mojstrovina Nabucco z dirigentom Stefanom Romanijem in režiserjem Filippom Tononom, ki jo pripravljajo v sodelovanju z gledališkima hišama v Rovigu in Padovi. Sledil bo lahkotnejši žanr – Mozartova komedija, spevoigra Ugrabitev iz Seraja z dirigentom Simonom Robinsonom in režiserjem Brunom Berger – Gorskim. Po več desetletnem premoru se na mariborski oder v sodelovanju z gledališčem Verdi iz Trsta v novi preobleki vrača najuspešnejša opera italijanskega predstavnika verizma Giordana, Andrea Chenier. Sezono pa zaključujejo z Gounodevo veliko opero Faust z dirigentom Gianluco Martinenghijem in režiserjem Pierom Francescom Maestrinijem.

Glede na to, da v prihodnjem letu obeležujejo 100-letnico delovanja, so Simfoničen cikel posvetili umetnikom, ki so na takšen ali drugačen način močno povezani z Mariborom. Pripravljajo šest koncertov, v okviru katerih bo ob simfoničnem orkestru SNG Maribor nastopilo nekaj mednarodno uveljavljenih slovenskih solistov in virtuozov.

Balet bo v koprodukciji s HNK Zagreb jeseni izvedel Smrt v Benetkah po romanu Thomasa Manna v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Gustava Mahlerja. Sledita še dve baletni premieri Smrt v Benetkah ter Hora in Cantata.

Pozabili pa niso niti na mlajše občinstvo. V Drami bo Mateja Kokol režirala Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa po knjigi Marka Haddona in Simona Stephensa. V Operi bo uprizoritev glasbene pravljice Peter in volk Sergeja Prokofjeva, ki nastaja v koprodukciji z Gledališčem Koper pod režijskim vodstvom Katje Pegan. Clug pa pripravlja baletno pravljico Kekec, za katero bo glasbo prispevala skupina Katalena.

Stoletnico delovanja bodo med drugim obeležili v Ljubljani s predstavitvijo izbora uprizoritev v Cankarjevem domu. Novembra letos pa bodo v Mariboru gostili tri baletne ansamble iz Sankt Peterburga. »Tudi velikani iz tujine prihajajo k nam, da se poklonijo našemu jubileju,» je povedal Edward Clug.

Med novostmi je nov abonma Brez drame. Koproducenti programa so: Drama SNG Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, moment na Intimnem odru GT22, Nagib in Platforma sodobnega plesa. Prva predstava v abonmaju bo 10. septembra v Lutkovnem gledališču Maribor.

Prav tako sta direktor Danilo Rošker in predsednik uprave Nove KBM John Denham slovesno podpisala sponzorsko pogodbo, s katero je Nova KBM, ki že več kot 50 let tesno sodeluje z gledališčem, tradicionalno prevzela generalno pokroviteljstvo. Letošnja sezona ponovno obeta glasbene užitke za vse generacije.

Tudi zaradi tega si bodo lahko vsi obiskovalci privoščili ure užitkov koncertov in predstav, ki bodo zapolnili vse odre v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik