Danes, ko je svetovni dan gledališča, se bo danes zvečer ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj začel 48. Teden slovenske drame.


V uvodnem dejanju festivala bosta podelitev stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije in kranjska premiera drame Nede R. Bric Zrno soli, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem v Tuzli.

Do 8. aprila bo 48. Teden slovenske drame postregel s 17-timi predstavami, nastalimi po slovenski dramski predlogi. Šest predstav je selektorica Tea Rogelj uvrstila v tekmovalni program, pet v spremljevalnega in eno v dodatni program. Predstavil se bo tudi mednarodni program, kjer bodo sodelovala gledališča iz Rusije, Indije, Avstrije, Izraela ter Bosne in Hercegovine.

48. Teden slovenske drame. Foto: www.tsd.si

Že 14. leto po vrsti pod njegovim okriljem poteka delavnica dramskega pisanja. Na sporedu bo tudi Dan nominirancev, na katerem bodo predstavili nominirance za nagrado Slavka Gruma. Letos sta to Vinko Möderndorfer z besediloma Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre in Rok Vilčnik z delom Večja od vseh.

Okroglo mizo v petek pripravlja tudi Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, Slovensko gledališče na robu in ob robu. Na sporedu bodo bralne uprizoritve dramskih besedil študentov ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, potekalo pa bo tudi 4. strokovno srečanje oblikovalcev maske iz slovenskih gledališč.

Ob koncu tedna slovenske drame bo podelitev Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, nagrade za mladega dramatika, Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala ter nagrado publike.

Že tradicionalno pa se zastor nad Tednom slovenske drame dviga na svetovni dan gledališča, ki ga od leta 1962 obeležujemo 27. marca in ki ponuja priložnost za razmislek o vlogi in pomenu te umetniške dejavnosti. Slovensko poslanico je tokrat prispeval gledališki režiser Jernej Lorenci.