Polž na potepu na kitovem repu je naslov zadnje letošnje predstave, ki jo bodo v Lutkovnem gledališču Maribor premierno izvedli jutri.


Predstava, v kateri igra pet igralcev, govori o »iskanju svojega prostora pod soncem«. Ustvarjalci predstave izpostavljajo, da je predstava skupinski izdelek, saj besedila ni veliko in je poudarek tudi na gibu, glasbi in sceni.

Polž na potepu na kitovem repu je naslov zadnje letošnje predstave, ki jo bodo v Lutkovnem gledališču Maribor premierno izvedli jutri.

Polž na potepu je zgodba ene najbolj prodajanih angleških avtoric Julie Donaldson, ki je znana že po knjigah Zverjasec, Smo se gnetli na tej metli in drugih, njena dela pa so prevedena v več kot 70 jezikov.

Režiserka se je poistovetila z osrednjim likom

Predstavo je režirala Mateja Kokol, za katero je to prvo sodelovanje z Lutkovnim gledališčem Maribor. Ideja za dramsko predlogo je njena, v otroški slikanici pa so jo nagovorile teme kot potovanje, drugačnost, odkrivanje neznanega. »Lahko sem se poistovetila s polžem, ki potuje, ki gre v svet, ki išče svoj prostor pod soncem, prijatelje, s katerimi lahko skupaj odkriva stvari. Predstava je nastala s skupnim delom celotne ekipe,« je povedala Mateja Kokol.

»Ta polž me je v tem projektu popeljal skozi nek proces, ki mi je veliko dal. Najbolj mi je bilo zanimivo delo s telesom v kombinaciji z lutko in najina interakcija,« je pojasnil Tilen Kožamelj, ki je animiral osrednji lik – polža nemirnega stopala, ki ga vleče v svet.

Predstava je namreč po besedah igralcev zelo gibalna. Veliko prostora za svoj delež pa je našel tudi avtor glasbe. Osnovni material, ki so ga uporabili scenografi, je blago in se poigrali tudi z dimenzijami lutk, mali polž, veliki kit.  Predstava izpostavlja tudi ekološki pomen, saj govori o onesnaženem morju, reševanju kita in predvsem – o iskanju svojega prostora pod soncem.

Več v prispevku:

Petra Bauman