Konec marca bo Umetnostno galerijo Maribor napolnilo stotero kipcev izpod rok Vlaste Zorko. Z veliko retrospektivno razstavo v šestih sobanah in dveh dvoranah bo praznovana več kot šest desetletij trajajoča kariera te mariborske kiparke.


Umetniška kariera Vlaste Zorko je v našem prostoru unikum in velika redkost tudi drugod. Prepoznavamo jo kot prvo kiparko povojne generacije, ki se je s svojim delom uveljavila v mali plastiki, predvsem pa s kiparstvom v javnem prostoru.

Je avtorica spomenika Rudolfu Maistru pred Prvo gimnazijo Maribor in na mizi naslonjenega Prežihovega Voranca pred istoimensko osnovno šolo. Na razstavi bo mogoče spoznati vse to, a vendar bo velik del razstave namenjen njenemu manj vidnemu in videnemu opusu male plastike v glini – predvsem figuram golih žensk.

Vlasta Zorko, Dvojica – zaljubljeni dekleti, žgana glina, 1983. Foto: Damjan Švarc.

Umetniške aktivistke Guerrilla Girls so se leta 1989 spraševale, ali morajo za vstop v Metropolitanski muzej v New Yorku ženske biti gole. Navajale so statistiko, da je le 5 odstotkov umetnikov, predstavljenih v muzeju, žensk, medtem ko je 85 odstotkov aktov – motivov golih teles – prav tako žensk, ki pa so jih upodobili moški. Pri Vlasti Zorko v tem smislu naletimo na paradoks. Umetnica namreč skozi vso kariero upodablja gole ženske figure, a tokrat je tudi njihova avtorica ženska. Tako figure niso seksualizirane oziroma drugače obravnavane skozi prizmo moškega pogleda, ampak ponujajo ženski pogled na žensko telo in njihov svet. Glinene figurine malih formatov so pogosto postavljene v poze počitka, brezdelja, neobremenjenosti. Včasih pare figur vidimo v prijateljskem objemu, med pogovorom ali kot matere z otrokom. Kot pravi avtorica sama, je v njih pogosto izraženo tisto, kar je sama pogrešala pri sebi – razpoloženje ležernosti, nekompliciranosti.

Vlasta Zorko, Domišljavka, 2009, last kiparke. Foto: Damjan Švarc

Na retrospektivi bo predstavljena tudi portretna plastika, nabrana na številnih mariborskih domovih, nekaj primerov raziskovanja v abstrakciji in pregled javne plastike v Mariboru. Ob razstavi, ki bo na ogled do začetka junija, bo potekala serija vodstev, pogovorov z umetnico in kolesarskih ogledov njenih umetnin v javnem prostoru.

Jure Kirbiš