Po letu 2007, ko so si trije umetniki nadeli imena Janez Janša, sploh ob dogodkih, povezanih z umetnostjo, kombinacija znanega imena in priimka povzroči določeno zmedo.


V UGM Studiu te dni razstavljajo trije Janezi Janše. Tako so se preimenovali leta 2007, v širšo javnost pa so množico imen Janez Janša ponesli leta 2012, ko je bil izdan dokumentarec »Jaz sem Janez Janša.« Kratko malo gre za tri umetnike, ki so prevzeli ime strankarskega vodje SDS in od takrat dalje s premori svojo umetniško pot nadaljujejo kot Janez Janša. Kot se da jasno opaziti na razstavi, ki zajema njihov »Janez Janša umetniški del ustvarjanja«, se poigravajo predvsem s konceptom prisvojitve imena Janez Janša.

V UGM Studiu te dni razstavljajo trije Janezi Janše. Tako so se preimenovali leta 2007, v širšo javnost pa so množico imen Janez Janša ponesli leta 2012.

Vsa dela na razstavi Janez Janša® so tako neposredno povezana s samim občnim imenom. V desetih letih ustvarjanja, v katerih so dela nastajala, so realizirali le nekaj idej, nekatere pa so jim vzele precej časa. Osrednje na razstavi so bile stekleničke Coca Cole, ki so jih uporabili v postopku personalizacije in na njih piše Janez Janša, podobno so se lotili tudi avtoportretov osebne izkaznice, ki so jo vsak zase sestavili iz personaliziranih bančnih kartic. Na prvi pogled precej minimalistična raziskava obiskovalca spodbuja k nadaljnjemu razmisleku.

Razstava Janez Janša® bo na ogled do konca meseca, najdete jo lahko v UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja.

Več v prispevku: