Za prijeti čopič v roke in narediti z njim prve prave poteze, je potrebno več hrabrosti, kot si mislite.


Da pa to le ni tak bavbav, nam pomagajo spoznati tisti, ki jim je likovno ustvarjanje v krvi in ki svoje znanje z veseljem delijo z drugimi. Ena izmed njih je Jasmina Granduč z likovne šole Artdidakta, ki v Mariboru deluje od leta 2009 in je v njej prostor za vse, od »6 do 66 let«.

Prvi začetki Artdidakte so bili skromni, z nekaj »učenkami«, a počasi se je glas razširil dlje od devete vasi in danes likovne tečaje obiskuje okoli trideset ustvarjanja željnih. Seveda vsako leto to, kar naslikajo, vsaj enkrat postavijo tudi na ogled. Razstave Artdidakte so vedno pripravljene tako, da bi se po njih lahko »špeglala« marsikatera institucija z mnogo bolj zvenečim imenom (in budžetom). In če niste tiste bolj zamišljene sorte in po svetu ne hodite s pogledom, obrnjenim v tla, ste v centru mesta še pred kratkim njihove slike opazili tudi v izložbi nekdanje Probanke na Gosposki ulici.

Neli Trstenjak (10 let): Žički dvor (z razstave »MARiBOR – perpektive mesta«. Foto: Matej Kristovič

Zadnji dve leti poleg rednih letnih razstav svojega dela prirejajo tudi tematske razstave. Tako so si lansko leto za temo ustvarjanja izbrali, kot se za mariborsko šolo tudi spodobi, naše mesto. V Mariboru so poiskali motive ter jih naslikali v poljubni likovni tehniki. Da pa to ne bi bila spet »samo še ena razstava o mestu«, so vsako izmed del opremili tudi s kratkim besedilom, povezanim z upodobljenim motivom. In prišlo je do zanimivega prepleta likovnega ustvarjanja in bolj ali manj znanih mestnih zgodb – »MARiBOR – Perspektive mesta«. Razstavo v Vetrinjskem dvoru si je ogledalo čez 700 obiskovalcev, pokukala pa je tudi čez mejo, na Hrvaško. Aprila bo razstava na povabilo slovenskega konzulata na Madžarskem obiskala zamejce v Monoštru.

V Artdidakti so se letos lotili novega projekta. Ugriznili so v sladko-kislo jabolko poezije in jo povezali z likovno umetnostjo. Izbrali so 33 pesmi slovenskih avtoric in avtorjev – tistih znanih, pa malo manj znanih in povsem neznanih, na novo odkritih, onih prikritih, še neodkritih in zelo dobro skritih – in jih prelili v barvno paleto likovnih del. Razstavo »Odtenki poezije« je ustvarilo trideset članov Artdidakte in dve zunanji sodelavki, razstavljena likovna dela, skupaj z verzi, ki so jim bili v navdih, pa lahko še »ujamete za rep« ¬– v Vetrinjskem dvoru je bila na ogled do 17. februarja.

Publikacija ob razstavi »MARiBOR – perpektive mesta«.

Morda med prebiranjem pesmi in ogledu slik zopet začutite v sebi tisto staro, že dolgo pozabljeno ljubezen in tudi sami primete v roke čopič ali kakšno knjigo s poezijo. In če vas bo pri tem početju kdo pobaral, »kaj za vraga pa to počnete« in da je to »itak samo izguba časa in brezveze«, mu vrzite pod nos tisto staro Ježkovo:

Za dva groša fantazije
v žepu moraš le imet,
pa že delaš coprnije
da vse lepši je ta svet.

 

Vid Kmetič