V galerijskih prostorih UGM Studia na Trgu Leona Štuklja v Mariboru se svojimi fotografijami velikih formatov predstavljajo štirje mladi fotografi iz tujine. Razstava z naslovom »Redko nedolžno, nikoli preprosto« predstavlja različne poglede na običajne vsakodnevne stvari. Gostujoči fotografi so sodelovali v prvi fazi mednarodnega programa izmenjave in mentorstva Parallel – Evropske platforme za fotografijo.


Krovna institucija štiriletnega projekta je Procurarte iz Lizbone, ki je k sodelovanju povabila 16 držav. Pravilo je, da se nihče od 32 izbranih umetnikov ne predstavlja v svoji državi, tako Ptujčan Andrej Lamut trenutno razstavlja v Veliki Britaniji. Za Maribor je avtorje izbrala kuratorica s Finske, umetnostna zgodovinarka, zaposlena v Finskem muzeju fotografije.

»Te umetnike sem izbrala zato, ker se ukvarjajo z vprašanjem, kaj je resnično in kaj je laž, kaj je dejstvo, kako predstavljamo stvari in ali sploh obstaja neka obča resnica. Rdeča nit te razstave je torej vprašanje, ali v resnici sploh je kaj običajnega v običajnem življenju,« je dejala kuratorica Maria Faarinen.

Razstava Parallel.

Ko nekaj pogledamo bliže, nič več ni običajno, ampak se pred nami razkrijejo drugi pomeni. Recimo mitološko ozadje izginjajočega otoka. Ali pa portreti Francozinje Josephine Desmenez, s katerimi poskuša ujeti trenutke nepopolnosti, izgube nadzora in ranljivosti modelov. Italijanka Livia Sperado je fotografirala običajne predmete, ki so v vsakodnevni rabi tako običajni, da so že nevidni. Kako pa deluje na fotografiji? Finka Nita Vera pa je napisala avtofiktivne ljubezenske zgodbe ter sodelovala s psihoterapevti in gledališkimi ustvarjalci.

Razstava, ki nosi naslov po citatu Oskarja Wildea – resnica je redko nedolžna in nikoli preprosta, je na ogled do 16. junija.

Več v prispevku:

Petra Bauman