V okviru projekta Skozi njene oči, ki se osredotoča na temo boja za pravice delavcev in položaj žensk v družbi, bodo ob dnevu žena in obletnici boja žensk za enakopravnost odprli razstave slovenskih fotografinj.


V Univerzitetni knjižnici Maribor bodo razstavljena dela Štefi P. Borko in Sandre Požun, v Fotografskem muzeju Maribor Mance Juvan in v Fotogaleriji Stolp Eve Petrič.

Razstave je pripravil Fotoklub Maribor, ki je tudi partner pri projektu. »Dve razstavi sta bolj dokumentarni, dve bolj avtorski,« je januarja na predstavitvi projekta povedal Branimir Ritonja, predstavnik kluba.

Svet skozi objektive fotografinj. Foto: iStock

Štefi P. Borko se predstavlja s ciklusom socialnih fotografij Sinergije 2., v katerem skozi fotografski objektiv odkriva pristen stik starostnikov z domačimi živalmi. Cikel fotografij Sandre Požun z naslovom Enakopravnost je raz(no)lična se osredotoča na ženski akt.

Fotografije Mance Juvan kažejo moderne Iranke. »Mednarodno ni znano, da iranske ženske doživljajo spremembe in razhajanja z normami tradicionalne iranske družbe. Vpogled v njihovo vsakdanje življenje nas bo približal spremembam, ki jih doživljajo,« izpostavljajo v Fotoklubu Maribor.

Eva Petrič je dala svoji razstavi naslov 21st Cent EVA – v njeni koži in po besedah Ritonje prikazuje ujetost ženske v družbene norme. »Tudi če je ženska uspešna, v politiki ali gospodarstvu, jo doma čakajo gospodinjska opravila. Za moške to ne velja,« je povedal.

Razstave bodo na ogled do konca marca ali sredine aprila.