Letos obeležujemo stoletnico od Cankarjeve smrti, na Filozofski fakulteti Maribor je na ogled razstava, jutri in v četrtek pa bo potekala še mednarodna znanstvena konferenca.


Med Osnovno šolo Pesnica, Prvo gimnazijo Maribor in Filozofsko fakulteto Maribor so se ob stoletnici smrti enega največjih slovenskih pisateljev Ivana Cankarja spletle vezi, ki so vodile do sodelovanja in obeleževanja Cankarja.

Predvsem pomembna sta razstava Romal sem po široki cesti, ki je trenutno v avli Filozofske fakultete Maribor, kasneje pa se bo še selila na obe sodelujoči šoli. Morda še nekoliko bolj pomembna bo mednarodna znanstvena konferenca Slavistični znanstveni premisleki 30. in 31. maja z naslovom Cankarjev list v svetu bele krizanteme.

Med tremi izobraževalnimi zavodi so se tudi simbolno spletle vezi, kajti mladi se s Cankarjem začnejo spoznavati v osnovnošolskih klopeh, o njem nekoliko bolj poglobljeno govorijo tudi v srednji šoli, prav tako pa ga tudi na ustrezni študijski smeri secirajo širom in počez.

Glede na to, da gre za enega največjih slovenskih pesnikov, se prav predstavniki vseh treh omenjenih izobraževalnih zavodov strinjajo, da je o delih Cankarja tudi po 100 letih še zmeraj treba govoriti. V nižjih je morda klasično, suhoparno obravnavo potrebno zamenjati z novo oblikovanim, ustvarjalnim spoznavanjem pisane besede, ki je v toliko delih pustila pečat na slovenski narod.

Več v prispevku:

Simon Cigula