V mariborski Kibli bodo popoldan odprli razstavo akademske umetnice Anje Jelovšek z naslovom Izbrane risbe. Jutri pa bodo med 10. in 12. uro pripravili še zajtrk z umetnico, ki bo obiskovalcem predstavila svoja umetniška dela zadnjih petih let.


V mariborskem kulturno izobraževalnem društvu Kibla bodo popoldne odprli razstavo akademske umetnice Anje Jelovšek z naslovom Izbrane risbe. Jutri, na praznik kulture, pa bodo med 10. in 12. uro pripravili še zajtrk z umetnico, ki bo obiskovalcem predstavila svoja umetniška dela zadnjih petih let.

Razstava v Artkit. Foto: Facebook Artkit

Skupna točka njenih del je ukvarjanje z risbo kot procesom. V končni postavitvi te presegajo svojo formo (risbe) ter se manifestirajo kot dokumentacije, objekti, instalacije ter performansi. Izbrane risbe so nastajale na različne načine, od ročnega risanja, namenjenega zarisovanju časa, do risb, ki so nastale s pomočjo tehnologije.

Risbe mlade ljubljanske avtorice pogosto dokumentirajo avtoričin pretekli čas, izražen skozi proces risanja, pa naj bo to skozi izrisovanje s pomočjo tehnologije ali umetničino lastno zarisovanje. Hkrati tudi združujejo bivanje z ustvarjanjem, oziroma predstavljajo njegov pogosto avtomatski prevod oziroma prenos.

Anja Jelovšek je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani iplomirala iz slikarstva ter nadaljevala s študijem kiparstva. Razstavljala je na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Leta 2017 je bila nominirana za nagrado skupine OHO – slovensko neodvisno nagrado na področju umetnosti.

Vir: STA.