Prisotnosti je naslov trenutno največje aktualne razstave v Sloveniji, od minulega petka na ogled v Mariboru. V prostorih razstavišča Kibla Portal na Valvasorjevi ulici namreč svoja dela razstavlja 31 slovenskih slikarjev, ki se odzvali povabilo akademske slikarke Metke Krašovec.


Vsem umetnikom je skupna prav njihova nekdanja profesorica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, ki se petkovega odprtja razstave sicer ni mogla udeležiti. Zato pa je razstava poleg slikarjev in slikark pritegnila pozornost širše javnosti, ki je sicer že navajena vrhunskih projektov mariborskega multikulturnega centra Kibla. Razstava, ki na tako človeški imenovalec, kot je skupni učitelj, postavlja tako raznolike umetniške izraze in presega odnos učenec – učitelj, je odprta do 30. junija.

Razstava Prisotnosti.

Na 2000 kvadratnih metrih velikem razstavišču Kiblinega Portala je – večinoma na velikih formatih, razstavljenih okoli 100 slik 31 umetnikov iz vse Slovenije, ki so študirali pod mentorstvom Metke Krašovec, prejemnice Prešernove nagrade za življenjsko delo leta 2017.

»Najprej predstavljamo Metko Krašovec kot umetnico, kronološki pregled njenega dela. Predstavljamo pa še vse generacije, ki jih je ona poučevala, selekcijo umetnikov po njenem izboru, pregled sodobnega slovenskega slikarstva, prava slikarska smetana,« je povedala kuratorka razstave Nina Jeza.

Metka Krašovec se je na akademiji zaposlila leta 1977 kot docentka za risanje in slikarstvo, upokojila se je leta 2008. Nekdanji študenti jo cenijo enako, kot je ona cenila njih, vsakogar v svoji drugačnosti. Sama se je o svojem slikarstvu izrekla kot o približevanju popolnosti, kar pomeni, da ob pogledu na njeno sliko slišimo tišino, oz svoj notranji zvok. Robert Lozar, akademski slikar, je o Metki Krašovec povedal: »Prvi vtis je bil, da je zelo stroga, to je bil prvi vtis, kot pedagoginja pa nam je pa dala veliko svobode.«

»Ona je znala širit nek strašen zanos nad slikasrtvom. To, kar je cenila pri velikih slikarjih, o tem je veliko govorila. Mi smo z njo šli v Pariz, New York, in pred slikami govorili o slikah, slikarstvu,« je o priznani slikarki povedal Arjan Pregl, akademski slikar.

Za uresničitev tako velikega projekta, ki nosi ime po naslovu serije slik Metke Krašovec – Prisotnosti – iz leta 1988, ima zasluge tudi ljubljanska galerija Equrna in mariborska akademska slikarka Saša Bezjak, ki je za RTS24 povedala »Največ nam je pedagoško dala s tem, ko je prepoznala v tebi nekaj tistega, kar sama sicer ni počela, a je poiskala zate informacije, predlagala marsikaj … da si lahko razvijal nek stil. Sebe definiram kot primitivno slikarko.«

Prav danes pa je Slovenijo pretresla vest, da je v 77. letu umrla slikarka in lanskoletna velika Prešernova nagrajenka Metka Krašovec. Ustvarjala je risbe, slike, grafike in scenografije, njena dela so bila razstavljena na skoraj 500 samostojnih in skupinskih razstavah in objavljena tudi v knjigah.

Več v prispevku:

Petra Bauman