V Umetnostni galeriji Maribor se danes odpira razstava del Inge Morath, ki zajema celoten fotografski opus umetnice. Gre za prvo retrospektivno razstavo v Sloveniji ter v takšnem obsegu v širši regiji.


Na ogled bo več kot 200 del, ki predstavljajo njene prve fotografske projekte iz zgodnjih petdestih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, obsežno serijo portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, in sega od intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj vzdolž Donave vse do Romunije, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja, so sporočili iz Umetnostne galerije Maribor.

Umetnostna galerije Maribor (UGM). Foto: STA.

Slikala številne velike umetnike in filmske zvezde

Inge Morath sodi med umetnike, ki so na dolgih potovanjih dokumentirali prostrane kulturne prostore in skozi intenzivno ukvarjanje z ljudmi ustvarjali brezčasne portrete. Svojo pozornost je enako ljubeče namenjala neznanim računovodkinjam kot filmskim zvezdam, kakršna je bila Marilyn Monroe. Velike umetnike 20. stoletja, kot so Picasso, Giacometti, Anaïs Nin in Alexander Calder, je fotografirala z enako intimnim pristopom kot neznane fante z ulic v Benetkah ali plesalce v majhnem baru v Španiji.

»Veliko retrospektivno rastavo Inge Morath bosta spremljala še dokumentarni film »Avtorske pravice Inge Morath« nemške filmske režiserke Sabine Eckhart in zelo osebne fotografije ateljejskih in bivalnih prostorov Morathove, ki jih je Kurt Kaindl posnel v obdobju več kot 15 let,« so pojasnili pri Umetnostni galeriji.

Na današnji svečani otvoritvi ob 19. uri bo svečani govornik Andreas Pawlitschek, direktor Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana. Razstava, ki je nastala v sodelovanju s Fotohof Salzburg in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma, bo na ogled vse do 21. oktobra.