Na internetu živi nova generacija uporabnikov in – posledično – mladih umetnikov, ki jih internet ni presenetil (in razveselil) v letih zgodnje odraslosti ali kasneje, ko so že bili formirane osebnosti, ampak je z njim zrasla iz zibelke – pravimo jim digitalni domorodci.


Pet umetnikov in digitalnih domorodcev – Nika Ham, Emil Kozole, Iza Pavlina, Dorotea Škrabo, Valerie Wolf Gang – se s svojimi projekti predstavlja v UGM Studiu na razstavi »Hej, me v redu slišiš?«. Vsak razkriva svoje izkustvo življenja na internetu. To je, kot lahko razberemo iz del na razstavi, velikokrat predvsem zabavno. A hkrati polno zank. Umetniki se v delih ukvarjajo s temami podobe in samopodobe, komunikacije in komunikacijskih šumov, zasebnega in javnega. Razlagati posamezna dela je na tem mestu brezpredmetno, saj so najbolje razumljena skozi doživetje iz prve roke – vsa dela so namreč interaktivna.

Dorotea Škrabo, Prepovedano fotografiranje, 2017. Foto: Aksioma

Denimo. S podrsavanjem čez zaslon lahko digitalni Moni Lizi izberete nov instagram filter na slavni sfumato pokrajini za njo. Dva naključna uporabnika spletne klepetalnice lahko zavajate v njunem pogovoru. Vstopate lahko na smešno nedolžne profile, polne neobičajnih fetišističnih videov.

Kot v svojem delu z razstave predpostavlja umetnica Valerie Wolf Gang, je internet kot akvarij – če si preveč »notri«, lahko hitro pozabiš, da obstaja tudi »zunaj«. In v akvariju si vedno opazovan, četudi lahko na to čez čas pozabiš, ker si čisto zamotan v mrežo spleta. Obiščite razstavo in preverite, če se mlade domorodce še sliši skozi ves šum in filtre digitalnega sveta ter ugotovite, ali prepoznavate tudi kak del sebe na eni ali drugi strani stekla internetnega akvarija.

Valerie Wolf Gang, Mokre sanje, 2016. Foto: Aksioma

 

Emil Kozole, Koliko je vreden tvoj obraz, 2016. Foto: Aksioma

UGM Studio na Trgu Leona Štuklja 2 v Mariboru je odprt vsak dan od ponedeljka do petka med 11.00 in 18.00 ter v soboto med 11.00 in 13.00. Razstava »Hej, me v redu slišiš?« je na ogled do 24. februarja 2018. Vstop je brezplačen.

Jure Kirbiš