Danes se je začel 29. Poletni lutkovni pristan, ki ga Lutkovno gledališče Maribor tradicionalno prireja avgusta. Festival bo do 30. avgusta ponudil več kot dvajset domačih in tujih predstav ter nekaj spremljevalnih dogodkov.


Izmed skoraj stotih prijavljenih predstav je na festival uvrščenih nekaj več kot dvajset, primernih za majhne, srednje in velike gledalce. Večina programa se bo odvijala na prostem, kot se za poletni festival spodobi, največ v krasnem Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, ki v mesecu juliju in avgustu gosti tudi Letni kino Minoriti, so sporočili iz mariborskega lutkovnega gledališča.

Foto: B. Lah

Na festivalu številne predstave iz tujine

Poletni lutkovni pristan že od svojih začetkov gosti najbolj zanimive predstave iz tujine, tako bo po več letih prizadevanj letos festival gostil slavno italijansko gledališče senc Gioco Vita s predstavo Nebo za medvede. Gostovali bodo tudi Nemci s predstavo Vetrič, iz Nizozemske se bodo predstavili z Letečo kravo. Prihajajo še gledališče Žilina iz Slovaške z Grdim račkom, iz Zagreba Puna kuća in iz Italije CTA Gorica s predstavo za najmlajše.

Odlični lutkarji iz Slovenije

Na festivalu si je mogoče ogledati tudi predstave večinoma neodvisnih lutkarjev, ki z vsak svojim pristopom bogatijo domačo lutkovno sceno. Prihaja vedno samosvoj in duhovit Roza oz. Rozinteater s predelavo Kekca, posebno nežna in humorna Katja Povše oz. Pripovedno gledališče gospodične Bazilike, plesna Lea Menard, Gledališče Fru-Fru iz Ljubljane, Pupilla iz Lendave, Mestno gledališče Ptuj. Da bo ritmično in poskočno bosta zagotovo poskrbela Murat in Jose ter Gledališče MalihVelikih.

Finale festivala bo z lutkami obarvan koncert Katalene Enci benci Katalenci, ki je enkrat že napolnil in razigral avditorij Lutkovnega gledališča Maribor. Ob izštevankah in v nove ritme oblečenih otroških ljudskih pesmih bo plesala vsa družina.

Za majhne, srednje in velike obiskovalce

Bogat program festivala nagovarja najrazličnejše gledalce. Vabi tiste, ki bodo lutke videli prvič, na predstavo Račka Olivija gre v svet (za otroke od leta in pol naprej) in po drugi strani odrasle, na sporedu bo dolgoletna uspešnica Lutkovnega gledališča Maribor, Proces ali Žalostna zgodba Josefa K., namenjena vsem starejšim od 15 let. Večina festivalskega progama pa je seveda namenjena tistim vmes in vsem, ki imajo radi lutkovno umetnost.

Številne oblike kreativnega druženja

Poleg odličnih predstav pa je na festivalu priložnost za druge oblike kreativnega druženja. V Avditoriju bodo lesena lutkovna igrala na voljo celi družini, da se zaigra pred in po predstavah, v razstavišču Minoritske cerkve pa bo na ogled odlična razstava Damijana Stepančiča. Lutke, skice, ilustracije enega najbolj prepoznanih ilustratorjev, bodo poleg starih scenografij, razkrile tudi osnutke in modele, po katerih so nastajale lutke za predstavo Kako zorijo ježevci, ki bo prva premiera Lutkovnega gledališča Maribor v sezoni 2018/2019.

»Za leto 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor z veseljem napovedujemo 30. Poletni lutkovni pristan. Jubilejna izdaja bo še bogatejša, predstave pa izbrane z mislijo na bogato zgodovino festivala. Tudi v prihodnje bo Poletni lutkovni pristan dostopen ter prijazen do obiskovalcev in lutk,« je povedala Katarina Klančnik Kocutar, direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor