V Narodnem domu so predstavili program nove koncertne sezone za leto 2018/2019. V letošnji sezoni se lahko veselimo cele vrste priznanih domačih in tujih izvajalcev. V treh ciklih – Mladinskem, Orkestrskem in Komornem bo lahko vsak našel glasbeno poslastico prav zase.


Medtem, ko se izteka še ena uspešna koncertna sezona so v Koncertni poslovalnici Narodnega doma Maribor z mislimi že v novi koncertni sezoni, ki so jo poimenovali Brezčasje. Tudi letošnje leto bodo na odrih nastopili vrhunski domači in tuji izvajalci.

V Narodnem domu so predstavili program nove koncertne sezone za leto 2018/2019.

Ponovno se nadaljuje tudi Mladinski cikel, s katerim želijo osnovnošolcem in srednješolcem približati kakovostno glasbo. Producentka Mladinskega cikla Tina Vihar je povedala: »Ne samo, da mladi skozi ta program odkrivajo lepote glasbe, ampak mi jim praktično širimo njihova obzorja. Pomembno je prepoznavanje kvalitetne glasbe. Bolj kot si izobražen na določenem področju, bolj si tudi kritičen do prisiljenega rimanja, enostavnih melodij in zato je to zelo pomembno, da najdejo lepoto, privlačnost v mogoče nekoliko težji glasbi in tudi začnejo v tem uživat.«

Med drugim bodo mladino povabili na spoznavanje jazza, sodobnega plesa, resonance, trobil in tolkal. Letos sodelujejo s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, Plesno izbo Maribor, Janezom Dovčem, trobilnim kvintetom Contrast za živahen zaključek sezone pa bo poskrbela tolkalna skupina Cascara. Vse predstave bodo izvajali v dvorani Union in v veliki dvorani Narodnega doma.

Teče že 73 leto tradicije koncertne poslovalnice.

Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa koncertne poslovalnice Maribor je povedala: »V tem mestu je prav koncertna poslovalnica vedno skrbela za to, da je Maribor imel vrhunsko, pestro in razgibano pestro življenje.«

Cenik.

Komorni in Orkestrski cikel prinašata imena za glasbene sladokusce

Otvoritveni koncert Orkestrskega cikla bo 29. oktobra otvoril Orkester Concerto Köln. »Odprli bomo vrata mlajšim glasbenikom, njihovim novim idejam. 12. januarja bo k nam prišel spet orkester slovenske filharmonije in tokrat z eno prav posebno zgodbo. Z njim se bo v Maribor vrnil tudi Vito Žuraj, skladatelj, ki je v zadnjih letih požel številne vrhunske evropske skladateljske nagrade in prejema naročila od vrhunskih festivalov ansamblov in orkestrov z vsem tem se je povzdignil dejansko skladateljev mlajše generacije v Evropi,« je povedala vodja programa.

Komorni cikel pa otvarjajo 8. novembra z večerom samospevov v izvedbi Marcosa Finka, na sporedu bo tudi koncert pianista Aleksandra Madžarja, po nekaj letih pa se vrača tudi flavtistka Irena Grafenauer s prijatelji. Vpis v abonmaja orkestrski in komorni cikel bo potekal od 15. maja do 5. junija ter od 27. avgusta do 29. septembra.
Z vstopom v koncertne dvorane zapustimo zunanji svet. Podamo se lahko v svetove, kjer se čas ustavo, kjer časa pravzaprav sploh ni. Sta le glasba in lepota. Dobrodošli v Brezčasju.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik