Nova enota avstrijske policije za varovanje meje Puma je danes na vaji tik ob mejnem prehodu Šentilj prestala krst.


Predstavitev zmožnosti njenega ukrepanja v primeru večjega navala migrantov po besedah notranjega ministra Herberta Kickla ne kaže morebitnega nezaupanja Sloveniji, ampak bi lahko bila izvedena na kateri koli mejni točki.

Na vaji so predstavili tri možne scenarije ukrepanja varnostnih sil v primeru, da na mejo pride večja skupina migrantov in pri tem izbruhnejo nemiri. Med drugim so na prikazu sodelovali vojaški helikopter z najnovejšo tehnologijo snemanja dogajanja na daljavo in več vojaških helikopterjev, s katerimi lahko po potrebi hitro pripeljejo na pomoč dodatne enote iz drugih delov države.

V načrtovanju svojih aktivnosti na področju migracij po besedah Kickla sodelujejo s sosednjimi državami. sicer slovenske oblasti menijo, da Avstrija s takšnimi aktivnostmi pretirava.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je pred dnevi v pismu Kicklu izrazila nasprotovanje vaji tako zaradi dejstva, da naj bi del te vaje potekal na slovenskem ozemlju, kot tudi, ker bi imel ta »prikaz množičnega prihoda nezakonitih migrantov s slovenske strani na avstrijsko neizogibno zelo negativen učinek v Sloveniji, verjetno pa tudi v Avstriji«.

Več v prispevku: