V mariborskem zdravstvenem domu ugotavljajo, da je skoraj tretjina odraslih Mariborčanov brez osebnega zobozdravnika. Kot opozarjajo, je ustno zdravje pacientov, ki nimajo izbranega zobozdravnika, navadno slabše od tistih, ki za zdravje zob skrbijo sproti. Z obiskom zobne ambulante namreč odlašajo, dokler nimajo resnih težav z zobmi ali ustno votlino.


Vse dokler zob ne zaboli, zobozdravniki niso naslov, kamor bi hiteli odrasli. Pacientov, ki ne obiskujejo zobozdravnika oziroma ga sploh nimajo, je skoraj 30 odstotkov. » Dejstvo je, da je to njihova pravica, zato me žalosti, da je ne izkoristijo. Pri mladih smo vztrajni in starši skrbijo za to, da imajo otroci svojega izbranega zobozdravnika, pri starejših pa na žalost temu ni tako,« je povedal direktor ZD Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik.

V zdravstvenem domu Adolfa Drolca opozarjajo, da je ustno zdravje pacientov, ki nimajo izbranega zobozdravnika navadno slabše od tistih, ki za zdravje zob skrbijo sproti, zato priporočajo, da odrasli navadno odlašajo dokler nimajo resnih težav z zobmi ali ustno votlino. »Mi res podpiramo preventivno delovanje, predvsem da ne bi prišlo do takšnih sprememb na zobovju, ki potem zahtevajo resne posege. Zato resno pozivam vse, da svojo priložnost izkoristijo, da si izberejo svojega zobozdravnika, da se opravi preventivni pregled in da se naredi načrt za morebitno zdravljenje,« še dodaja Završnik.

Iz evidenc izhaja, da je trenutno v celotni območni enoti Maribor, ki vključuje tudi izpostave Lenart, Ptuj, Ormož in Slovenska Bistrica, na voljo še 128 zobozdravnikov, zgolj v območni enoti Maribor pa 71 zobozdravnikov, ki še sprejemajo nove paciente. »V našem zobozdravstvenem sistemu opcija naročanja obstaja. Mi smo spisek vseh zobozdravnikov, ki še sprejemajo paciente objavili na naši spletni strani in res si želim, da bi ljudje to svojo priložnost izkoristili,« še zaključi Završnik.

Na podlagi odziva odraslih, ki si bodo izbrali svojega zobozdravnika, bodo lahko dobili podatke, kakšne so potrebe po dodatnih programih tudi za preventivo odraslih.

Več v prispevku:

Nika Haddad