Na mariborskem letališču so se že peto leto zapored zbrali piloti akrobatske skupine The Flying Bulls iz Salzburga.


Na letališču Edvarda Rusjana izvajajo trenažni teden, kjer se pripravljajo na večje dogodke, kjer bodo širši javnosti predstavljali svoje akrobacije (v zraku). Do jutri si lahko na razgledni letališki terasi njihove treninge in izvajanje akrobacij izkušenih pilotov ogleda tudi širša javnost.

S trenažnimi leti na mariborskem letališču se pripravljajo na sezono nastopov po vsej Evropi. »Za enkrat je za nami dober teden. Vsako leto treniramo tudi tukaj. Za prihajajočo sezono se izvaja dobre treninge tako za pilote kot tudi za celotno tehnično ekipo,« je za RTS24 povedal Anthony Hill, mehanik letal skupine The Flying Bulls.

Že v preteklih sezonah so bili zadovoljni z lokacijo mariborskega letališča, je povedal tudi direktor Aerodroma Maribor: »Radi prihajajo k nam in tukaj dejansko trenirajo za mitinge, ki se jih udeležujejo skozi celo leto. Za sam aerodrom, za samo letališče to vsekakor pomeni eno dobro popestritev. Vidimo tudi, da je odziv med okoliškim prebivalstvom dober. Prihaja precej ljudi pride in povabim lahko tudi ostale, naj si pridejo pogledat. Iz letališke terase se lepo da videt.«

Letala skupine The Flying Bulls.

Piloti treninge izvajajo na približno 20 minut. Letala in helikopterji, s katerimi letijo, so iz različnih obdobij, večinoma najdena v Ameriki, tam obnovljena, nekatera pa so bila obnovljena tudi v Salzburgu. Vrhunski piloti imajo velik nabor slavnih letal in akrobatskih helikopterjev. Ta teden imajo tukaj Red Bull BO-105, Alpha Jet. Push Pull cessno 337, ki je že od včeraj v Salzburgu. Zanimivost tega letala sta motorja na sprednjem in zadnjem delu letala. V naboru letal imajo tudi trenažno letalo iz leta 1953 North American T-28. »Lockheed P 38 Lightning je edino v Evropi, pravzaprav je edino takšno letalo izven ZDA. To je iz leta 1945, obnovljeno pa je bilo pred približno desetimi leti,« je še dodal Hill.

Na vprašanje, kdaj lahko na našem letališču ponovno pričakujemo kak večji letalski miting, direktor letališča Bobek odgovarja: »Sicer tega ne vem, bomo delali na tej ideji, za enkrat pa se moramo zadovoljiti s tem, da prihajajo k nam na treninge.«

Največji letalski miting je od nas oddaljen slabi dve uri vožnje. V Avstrijskem Zeltwegu se na teh dogodkih zbere več kot 250.000 ljudi. V hangarju, dobrih 330 kilometrov od nas v Salzburgu, pa si lahko ogledate eno največjih zasebnih zbirk letal na svetu. Muzej se lahko pohvali s posebnostjo, da so vsa letala primerna za letenje.

Več v prispevku:

Eva Vilčnik