Z letom 1998 na Dobi štejejo začetke prve zasebne višje strokovne šole v Sloveniji, na kateri si je v dvajsetih letih diplomo pridobilo več kot 4000 diplomantov.


Pred dvajsetimi leti še ne, a danes Doba z javnimi visokimi in višjimi šolami stoji z ramo ob rami. Začetek zgodbe Dobe sega v leto 1996, ko je višja strokovna šola na Dobi veljala za prvo zasebno višjo strokovno šolo v Sloveniji. Takrat so ponujali le program Poslovni sekretar, ki je v prvih letih polnil predavalnice, ki so po besedah direktorice Dobe Jasne Dominko Baloh tako rekoč pokale po šivih.

Kot zasebna šola so bili velikokrat, še posebej proti javnim izobraževalnim ustanovam, postavljeni pred zrcalo in številne izzive, s katerimi tudi po dvajsetih letih še zmeraj ostajajo na izobraževalnem zemljevidu.

Ena izmed njihovih najmočnejših točk je online študij, pri katerem vse poteka preko spleta. Temu ne morejo konkurirati niti javni izobraževalni zavodi, na Dobi pa to uporabljajo že več let. Tako je omogočeno učenje na daljavo, kratko malo od koder koli na svetu, pa četudi le od doma.

Več v prispevku:

Simon Cigula