Po številnih mariborskih in slovenskih šolah je tokrat na vrsto za obdarovanje instrumentov prišla Osnovna šola Slave Klavore. Kandidatov ne zmanjkuje, kot zmanjkuje energije Marku Soršaku.


Začelo se je počasi, še preden pa se je kolesje projekta 20 za 20 prav zavrtelo, je bila zgodba z obdarovanjem instrumentom nekoliko drugačna. Potem pa se je začelo. Leta 2015 je Marko Soršak – Soki prejel eno tistih priznanj, ki štejejo veliko – jabolko navdiha za projekt 20 za 20. Takrat je celo predsednik Borut Pahor sedel za set bobnov in Sokiju dal vedeti, da dela dobro. Še istega leta je bila obdarjena dvajseta šola in cilj je bil izpolnjen. Petdeset šol kasneje ali pri sedemdeseti se projekt še ni ustavil. A se prav morda bliža k svojemu koncu.

Nov cilj je obdariti okroglih sto šol. In četudi se Soki na predaji instrumentov smeji, z osnovnošolci deli veselje, z njimi na hitro kaj tudi zaigra … še zmeraj ne vidimo truda in energije, ki sta vložena v pridobivanje instrumentov za vsako šolo posebej.

Vedno bolj jasno je, da za projektom, ki je že tisočim učencem omogočil igranje instrumentov, možnost igranja v bendu, kvalitetnem druženju ob glasi – stoji vse bolj utrujen vodja projekta, ki si bo baterija napolnil le, ko bo dosegel svoj cilj. Misija, če ji lahko tako rečemo, še ni končana. Četudi se zdi teh zadnjih 30 šol kot finiš – bo ta dolg. Še kako pa bo odvisen od sredstev za instrumente, ki jih zbira kjer je le možno – od podjetij, sponzorjev in pravzaprav vsakega, ki je pripravljen prispevati kak evro.

Več v prispevku: