Še 43 dni nas loči do začetka Festivala Lent. Gre za največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope. To ni samo festival, je doživetje kulture, druženja, uživanje v preverjenem in odkrivanju novega. Letošnji festival, že 26. po vrsti, prinaša tudi nekaj novosti.


Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, je razložil, da so letos kolebali med dragim spektaklom, ki si ga ogleda limitirano število obiskovalcev, ali gredo v nekaj drugega. »Zato smo se odločili, da oživimo mestno jedro, ulice, trge tudi čez dan in v letošnjem letu smo odločili, da investiramo sredstva pač v to. Se pravi, da mesto zaživi, kar nam daje neko možnost v prihodnosti, da ljudje, ki bodo govorili, kako je Maribor v času Festivala Lent prijeten, privabijo še več obiskovalcev, kar nam pomeni potencialno več denarja in takrat bomo ponovno delali večje spektakle. Čeprav spektakli uličnega gledališča bodo tudi letos,« še dodaja.

Na mestnih trgih in ulicah pa bodo v festivalskem ritmu utripali tudi dnevi.

Pozor! Muzika na cesti je nov programski cikel, katerega dogodki se bodo odvijali od 11. do 17. ure. Organizatorji pozivajo glasbenike in skupine, da se prijavijo za ulične koncertne nastope. Dogodki se bodo sicer odvijali na treh prizoriščih. »Grajski trg in Poštna ulica imata svoj oder z ozvočenjem, medtem ko bo na Gosposki ulici preproga in na njej bodo glasbeniki, ki so že v osnovi bolj glasni,« je povedal Marjan Ornik, producent.

Glavna novost, kar smo pogrešali že dve leti, je plavajoči glavni oder na Dravi, ki postaja stalen oder. Tako imenovan »simbol festivala« bodo letos krstili baletniki SNG Maribor z baletom Labodje Jezero. Umetniški vodja Baleta SNG Maribor Edward Clug je povedal, da so z ekipo posebej ponosni, da so si za letošnjo otvoritev Festivala Lent, zaželeli prav njih. »To bodo posebni pogoji, nekoliko težji, ampak zagotovo bo predstava pričarala magične trenutke.«

Magične trenutke na glavnem odru bodo letos pričarali tudi Đorđe Balašević, 100 violin iz romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte, Plavi orkestar, Vlado Kreslin, Tadej Toš. In seveda bo tam potekal tudi zaključek letos že jubilejnega 30-ega FOLKARTA.

In še ostale novosti. Večerov oder, brez vstopnin, se letos premesti na Trg Leona Štuklja. Nastopili bodo Pankrti, Bad Manners, Demolition Group, Soulfingersi in mnogi drugi. Prav tako se na novo lokacijo seli Jurčkov oder. Boljši pogoji za izvedbo koncertov bodo za izvajalce pri fontani pri Stari trti. Na najbolj priljubljenem odru se bodo letos zvrstili Jadranka Juras, Ana Bezjak, Katalena, Jeff Jensen Band iz Amerike in drugi.

Podpis pogodbe z generalnim pokroviteljem festivala.

Da bi privabili še več tujih uveljavljenih skupin ter gostov, pa organizatorji apelirajo tudi na domače. Na današnji novinarski konferenci, kjer so organizatorji predstavili program, je bila prav tako podpisana pomembna pogodba z glavnim generalnim pokroviteljem festivala.

Nekoč Zavarovalnica Maribor, danes Sava, sodeluje s Festivalom Lent od vsega začetka. Mag. David Kastelic, predsednik uprave Zavarovalnica SAVA, je na konferenci izpostavil, da bi si želel, da bi več podjetnikov videlo poslovno priložnost v sponzoriranju tega festivala: »Letos smo po zelo dolgem času ponovno prevzeli vlogo glavnega pokrovitelja. To nas zelo veseli, saj smo na ta način omogočili boljšo izvedbo letošnjega Lenta in sem prepričan, da smo tudi dolgoročno stabilizirali financiranje, vsaj kar se tiče glavnega generalnega pokrovitelja. Žal nam je, da ostali pokrovitelji ne vidijo te priložnosti, da vračajo mestu v katerem poslujejo. Pa vendar, mi smo neizmerno ponosni, da bomo lahko ponudili skupaj z organizatorjem Mariboru, Mariborčanom, pravzaprav celi Sloveniji en odličen, bogat in kvaliteten program.«

Festivalska lenta, ki omogoča ogled večine dogodkov, razen doplačljivih, stane 25 evrov, za študente in dijake pa 15. V devetih festivalskih dnevih se bo na osmih prizoriščih skupno zvrstilo več kot 80 dogodkov.

Več v prispevku:

Eva Barbara Vilčnik


Program Festivala Lent 2018

Program letošnjega festivala si lahko snamete na naslednji povezavi: Festival Lent 2018 program


Povezan članek:

Festival Lent letos z razpisom za ulične koncertne nastope