Z novimi in malo rabljenimi glasbili je Marko Soršak Soki v sklopu projekta 20 za 20 do danes obdaril že 81 osnovnih šol. Včeraj pa je prav poseben prispevek k projektu dodalo še nekaj posameznikov, ki so velikodušno podarili ali kupili glasbila za otroke Doma Antona Skale.


Projekt 20 za 20 Marka Soršaka Sokija dobiva vse več podpornikov. Z glasbili je bilo obdarjenih že več kot 50 tisoč otrok, da bi se čim več otrok lahko glasbeno udejstvovalo, pa so si zadali cilj obdariti 100 šol. Glasbila, ki so bila podarjena Domu Antona Skale v Mariboru, imajo tokrat še posebno vrednost, saj ima vsako podarjeno glasbilo svojo ganljivo zgodbo.

Marko Soršak Soki je za RTS povedal: »Danes je prav poseben dan za Dom Antona Skale, ki so prejeli glasbila od ljudi, ki imajo vsak svojo neko življenjsko zgodbo. Zato je bila tudi današnja prireditev zelo emocionalna in tudi otroci so pokazali, kako so sami glasbeno nadarjeni in kakšno moč ima glasba, kaj naredi z otroci, z mladimi in z vsemi ljudmi, ki se ji prepustijo.«

Prva dobrotnica je gospa Metka, ki je pred enim letom doživela hudo prometno nesrečo, katere posledice nosi še danes. Skupaj s svojim sinom Nikom, ki je glasbenik, sta se odločila, da del odškodnine podarita v dobrodelne namene oziroma projektu 20 za 20. Tako sta otrokom Doma Antona Skale podarila čisto novi kahon. Darila se je najbolj razveselil Milan. Milan je 13-letni fant, ki je na kahon začel igrati pred dvema letoma: »Na ta kahon bom pazil kot na zlato. Zelo veliko mi pomeni,« je povedal vidno ganjen.

Otroci so bili veseli novih glasbil.

Da je glasba in njen vpliv na človeka pomembna, ve tudi desetletni fant Alin, ki je po posvetu s svojo mamico prijazno podaril svoje električne klaviature. Zakaj se je odločil, da bo klaviature raje podaril kot prodal, pa je dejal: »Ker sem želel osrečiti otroke, da bodo veseli in bodo igrali čim več glasbe in da jim bo glasba prišla v kri.«

Tudi Aleksander je kot otrok imel željo igrati nek inštrument. Izbral si je bobne, vendar mu želje starši niso mogli uresničiti. Kasneje si je s svojim denarjem kupil komplet bobnov. Kot pravi, zgodilo se je življenje in svoj hobi je dal na stranski tir. Tako se je povezal s Sokijem in ga vprašal, ali ima koga, kateremu bi lahko podaril celoten komplet bobnov. Skupno sta se odločila, da otrokom v Domu Antona Skale podarijo tudi to.

Projekt 20 za 20 podpira tudi veliko slavnih v Sloveniji in tako je voditelj Peter Poles z ekipo glasbenim ustvarjalcem podaril čisto novo kitaro. Marko Soršak, kateremu so tekom programa, ki so ga pripravili zaposleni in otroci glasbene skupine Utrujeni Pingvini, večkrat na oči privrele solze ganjenosti, je prepričan, da so instrumenti šli v prave roke: »Rad bi se zahvalil vsem dobrim ljudem, ki so darovali glasbila in s tem polepšali vsakodnevno življenje otrokom, ki si to resnično zaslužijo. Po treh letih projekta se že vidijo krasni rezultati. Nastali so novi šolski bandi, učitelji pravijo, da se z otroci boljše razumejo, otroci imajo boljše rezultate v šoli, nisem si pa nikoli mislil, da bi s tem dobrodelnim delom odpiral tudi nova delovna mesta, kar se pa že tudi dogaja. Danes smo obdarili že 81 šol in gremo do 100. Verjamem, da nam bo uspelo.«

S podarjenimi inštrumenti bodo lahko mladi v domu in člani glasbene skupine Utrujeni Pingvini ustvarjali in uživali v glasbenih trenutkih. Prav tako pa bodo zaposleni izkoristili instrumente za glasbene terapije, ki otrokom nudijo varen prostor, kjer se lahko srečajo s svojo stisko, jo izrazijo, preoblikujejo in ozdravijo.

Že Platon je dejal, da bi lahko napovedal, kakšna družba bo nastala, če bi lahko odločal, kakšno glasbo bodo poslušali mladi. Z novimi inštrumenti, pa bodo sedaj lahko ustvarjali lepo in mirno okolje tudi vzgojitelji z otroki in mladostniki Doma Antona Skale. Veseli so, da niso pozabljeni, da so opaženi in iskreno se veselijo novih glasbenih dogodivščin.

Več v prispevku:

Eva Vilčnik

Povezan članek:

Projekt »20 za 20« – ni lahko biti junak