V sredo, 4. aprila, so v veliki dvorani Narodnega doma razglasili rezultate in podelili nagrade najboljšim mladim raziskovalcem iz osnovnih in srednjih šol, mentorjem in šolam, ki so sodelovali v projektu Mladi za napredek Maribora.


Program Mladi za napredek Maribora, ki ga podpira Mestna občina Maribor, izvaja pa Zveza prijateljev mladine Maribor, je eden najuspešnejših in najštevilčnejših gibanj mladih raziskovalcev v Sloveniji.

V letošnjem šolskem letu je sodelovalo 250 mladih raziskovalcev iz domala vseh mariborskih osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, ki so oddali skupno kar 166 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, nad njihovim delom je bdelo 150 mentorjev.

Kot ocenjujejo ocenjevalne komisije so bile raziskovalne naloge in inovacijski predlogi tudi letos na visoki kakovostni ravni, pri ZPM Maribor pa si želijo predvsem, da bo ustvarjalnost in inovativnost mladih našla potrditev in uresničitev tudi v gospodarstvu in družbi nasploh.

Na zaključni prireditvi so za program poskrbeli dijaki in dijakinje Škofijske gimnazije Maribor in Srednje šole za oblikovanje Maribor, župan dr. Andrej Fištravec in podžupan Saša Pelko pa sta podelila nagrade (zlato, srebrno, bronasto priznanje) najboljšim posameznim avtorjem, mentorjem in šolam.

Med osnovnimi šolami se je po številu točk na prvo mesto uvrstila OŠ Janka Padežnika, sledila sta ji OŠ Ludvika Pliberška in OŠ bratov Polančičev.

Za najboljšo mentorico je bila razglašena Brigita Godec Kopčič iz OŠ Ludvika Pliberška.

Prva nagrada je šla v roke učenca iz OŠ Franca Rozmana-Staneta. Foto: Pigac

Prvo nagrado med avtorji je prejel Filip Teodor Paluc iz OŠ Franca Rozmana-Staneta (Pripovedoval bom o … – jezikovne značilnosti govornih dejanj učencev pri pripovedovanju o prebranih knjigah).

Nagrado Pustolovščina, za šolo, ki je v primerjavi s preteklim letom najbolj napredovala, je prejela OŠ borcev za severno mejo.

Mladi na napredek Maribora. Foto: Pigac

Med srednjimi šolami je nagrado za najuspešnejšo šolo dobila II. gimnazija, Srednja elektro-računalniška šola je zasedla drugo mesto, na tretje se je uvrstila Prva gimnazija Maribor.

Za najboljšo mentorico je bila razglašena Zdenka Keuc iz II. gimnazije Maribor.

Nagrado dr. Brede Žerjal za samostojnega avtorja med srednješolci je dobila Maša Predin iz II. gimnazije Maribor (za nalogo Vpliv mikrovalov na zvijanje 8-peptidov).